Je eigen groente en fruit verbouwen.
Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

Je eigen groente en fruit verbouwen. Niet moeilijk en superleuk.

Je eigen groente en fruit verbouwen. Je hoort het tegenwoordig overal. Je eigen groente en fruit verbouwen. Zelfs de Albert Heijn speelt daar handig op in. Nu vind ik het sinds ik een tuin heb superleuk om mijn eigen groente en fruit te verbouwen. En doe ik dit al een aantal jaar en sinds de afgelopen 3 jaar samen met mijn dochter. Mijn zoon snoept er lekker van haha.

Je eigen groente en fruit verbouwen.

Nu moet je weten dat ik totaal geen groene vingers heb en dat zelfs een cactus bij mij dood ging. Toch wilde ik graag zelf mijn groente en fruit verbouwen. Het eerste jaar ging alles wat fout kon gaan fout, het groeide niet of er kwamen wel bladeren maar geen groentes of vruchten. Wat het wel deed was onze appel- en vijgenboom.

Zomaar begonnen…

Nu was ik ook zomaar begonnen en had mij er niet in verdiept. Een jaar later weer met goede moed begonnen met mijn moestuin en nu niet zaden maar stekjes, wat een gedoe. Stekjes zijn erg kwetsbaar en ik trok het  dan heel snel kapot allemaal en dat jaar ook nog eens last van slakken, die echt alles opvraten.

Een jaar later kocht ik bestaande planten waar al fruit en groente opzat en op een oppottafel in potten neergezet en dat ging prima. 2 jaar lang zo gedaan, maar toch wilde ik graag zelf het planten en zien groeien. Dus toch maar weer zaaien en als eerst begonnen met makkelijke groentes en fruit zoals tomaat, sla en aardbeien. En dat ging erg goed!! Wat was dit leuk om te doen en de kinderen vonden het super. Dus ook maar een bramenstruik geplant en zo zijn wij 2 jaar bezig geweest.

Zelfs de moestuintjes van Albert Heijn deden het geweldig.

Vorig jaar groter aangepakt met grotere bakken en meer soorten groente, zoals pattison, bietjes, verschillende soorten sla, courgette, radijs, aubergine, verschillende soorten tomaat, paprika, chilipeper, wortel, chinese kool, komkommer en aardbeien. De bramenstruik was inmiddels zo groot dat wij deze helemaal moesten terug snoeien. We hebben niet geknoeid met eerst in kleine bakjes zaaien en de stekjes overpotten. Nee, gewoon in de aarde en een plastic erover en laten groeien. En wat een mooie opbrengst hadden wij vorig jaar!  Zelfs de moestuintjes van de AH deden het geweldig.

Kas kopen.

Dit jaar wilde ik het anders aanpakken. Gezien de appelboom geen fruit meer gaf en de vijgen niet echt lekker waren hebben wij die bomen eruit gehaald. En hebben wij besloten om een kas te kopen. Maar omdat het een vrij dure investering is en ik toch wel eerst wilde weten of het echt wat is voor ons hebben wij een plastic kas aangeschaft. Ook nu met potten werken maar wel vanaf de zaad. En ik moet zeggen ook al is het nog wat vroeg om te zeggen maar ik vind het superleuk. Samen met dochter de kas in elkaar gezet en gelijk begonnen met zaaien en verzorgen. Ook leuk ook om de kas leuk in te richten met lichtjes en al, heel gezellig.

                             

Verschillende soorten pepers..

Ook dit jaar hebben wij onze moestuin uitgebreid met verschillende soorten pepers, meloen, lente-ui, broccoli, spinazie, paksoi, venkel, eetbare bloemen, tauge, daikon en noem maar op. De kas staat nu bijna 2 weken en alles begint al lekker te groeien en nu maar hopen dat het blijft groeien en wij er lekker van kunnen genieten!!

Totaal geen groene vingers.

Zoals ik zei heb ik totaal geen groene vingers of moet ik zeggen ik had geen groene vingers, nu wel. En omdat ik uit ervaring weet dat het niet altijd lukt heb ik paar tips. Deze tips hebben mij geholpen om elk jaar weer lekkere verse groente en fruit te verbouwen.

Handige tips voor een goede start.
 • Begin eerst met iets makkelijks zoals kruiden, sla en radijs. Deze groeien altijd wel.
 • Zoals ik al zei ik begin niet aan stekkies of overpotten, voor sommige groentes is het nodig maar de meeste zaadjes plant ik gewoon gelijk in de grond of in een goede pot.
 • Gebruik altijd bemeste aarde en voeding. Ik gebruik de voeding van de Action.
 • Hou de aarde vochtig maar niet te nat.
 • Knip dode en droge blaadjes van de plant.
 • Zorg dat je op tijd de groentes en fruit oogst want zo komen er steeds nieuwe bij.
 • Kaneelpoeder is de perfecte pesticide voor je moestuin. Strooi wat op de aarde en geen beestjes meer en het is goed voor de gezondheid van de plant. Ik maak ook altijd kaneel water. Kook 250 ml water en meng er 2 el kaneel bij. Laat min 4 uur afkoelen en dan zeven en in een plantenspuit. Zo kan je ook de blaadjes in spuiten. Vooral voor kruiden waar kleine vliegjes op af komen is dit ideaal.
Je hoeft niet altijd zaadjes te kopen.
 • Je hoeft niet altijd zaadjes te kopen, je kan al met producten uit de supermarkt beginnen. Zoals gember, neem een gember die wat uitgroei heeft en snijd de onderkant eraf. Leg dit in een wat langere pot met het snijdvlak naar beneden en een laagje aarde erover. Gember groeit namelijk horizontaal. Hou de aarde vochtig en  na een tijdje kan je elke keer een stukje gember afsnijden. Knoflook is ook makkelijk, stop de tenen met het puntje naar boven in de aarde. De aarde niet te nat laten worden.
Laat ze er lekker van snoepen.
 • Ik ben nu voor het eerst citroengras aan het verbouwen. Neem stengels van de supermarkt en snijd een klein beetje van de onderkant. Doe in een glas water en laat staan tot er wortels komen. Ververs het water elke 2 dagen. Zodra er goede wortels aan zitten plant je ze in een brede pot.
 • Betrek de kinderen erbij, je zult zien dat ze het prachtig vinden en zo trots zijn als ze zien dat het groeit en bloeit. Laat ze er lekker van snoepen!
Zorg voor goede spullen.
 • Zorg voor goede spullen, zoals een gieter, plantespuit enz. Dit hoeft echt niet duur te zijn…tegenwoordig heeft Action een uitgebreid tuinassortiment.
 • Het belangrijkste is, niet opgeven, geef het tijd en een beetje liefde. Zon, water en tijd!!

Samen met mijn dochter.

Samen met mijn dochter is dit echt iets wat wij samen doen, plezier in hebben en het is altijd een feestje als wij zien dat het is gelukt en dat wij een plant hebben boordevol groente! Mijn zoon vindt het vooral heerlijk om ervan te snoepen. En ik haal veel inspiratie uit mijn moestuin, al die kleuren en geuren. Ik hoop echt dat ik met de kas het seizoen kan verlengen.

Dit jaar wil ook beginnen aan wintergroentes zoals spruitjes en andijvie….maar eerst maar afwachten of het deze keer ook weer lukt.

Hebben jullie groene vingers?