Herfst salade met pompoen, geitenkaas makkelijk maaltijdsalade
Door Parveen,  Mijn verhalen,  Recepten

Wat zullen we vandaag eens eten? 3 makkelijke heerlijke maaltijdsalades.

Wat zullen we vandaag weer eens eten? Een van de meest gestelde vragen in ons gezin. Elke dag weer.  We houden nou eenmaal van lekker eten en vers bereidt. We koken zonder pakjes of zakjes. Lekker verse groentes, smaakvolle kruidencombinaties met verse kruiden, kruidige specerijenmixen, sausjes en dressings met verse ingrediënten. Ik kook veel samen met mijn kinderen en zo leren ze hoe voedsel smaakt en hoe makkelijk het eigenlijk is om zonder pakjes en zakjes te koken. We hebben altijd verse kruiden in huis, geurende plantjes in het vensterbank en in de zomer een moestuintje, verse groente en fruit. Zelf zaaien, plukken en smikkelen maar.

Waar hebben we trek in vandaag.

Ik heb geen vastgezet menu elke week, want we weten nooit waar we trek in hebben. Wel hebben we een aantal favoriete die regelmatig terugkomen maar niet op een vaste dag. Dat maakt het ook weleens moeilijk.  Zelf ben ik gek op het verzinnen van nieuwe smaakcombinaties, lekker uitproberen, creatief met kruiden en gewoon lekker rommelen in de keuken. Maar er zijn ook van die dagen dat ik het gewoon niet weet. Ik heb een arsenaal aan kookboeken waar ik inspiratie uithaal, heerlijk om door kookboeken te bladeren en te watertanden bij de foto’s. Internet is ook een goede bron van inspiratie, al zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Ik maak ook regelmatig gebruik van de receptenmaker van Hello Fresh. Echt een bron van inspiratie en ook makkelijk om je eigen twist te geven aan een recept. Ik zit ook in een aantal kookgroepen op Facebook. ontzettend leuk om met andere kookgekken van ideeën te wisselen.

Maaltijdsalades alles behalve saai..

Wij zijn gek op salades en komen regelmatig weer terug op een maaltijdsalade. En nu hoor ik je denken, saai….maar niks is minder waar. Je kunt zoveel kanten op met salades. Smaakbommetjes zijn het. Alles behalve saai. Je kunt er echt meer in verwerken dan alleen de standaard slablaadjes, tomaat en komkommer. Denk eens aan verschillende soorten kaas zoals feta of geitenkaas. Fruit doet het ook altijd goed, gegrilde perzik of granaatappelpitjes. Rooster eens paprika of courgette en verwerk deze in een salade. En voor een vullende salade voeg couscous, bulgur of linzen toe, weer eens wat anders dan rijst of aardappelen. Wees creatief met dressings, verschillenden soorten olie met als tegenhanger een zuurtje in de vorm van citroen, limoen, verschillenden azijnen en maak gebruik van kruiden en specerijen.

Tips:

  • Kijk wat je in de koelkast heb liggen,  zo kan je makkelijk restjes opmaken.
  • Salade over? Lekker bij de lunch de volgende dag.

Ik heb drie heerlijke en makkelijke maaltijdsalades voor je. De recepten hieronder zijn vers en vooral smaakvol . Ga er eens mee aan de slag!

Bulgursalade met noten
Ingrediënten:
  • 200 gr bulgur
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • Handvol gehakte amandelen
  • Handvol gehakte pistache
  • 2 fijn gesneden lente ui
  • Handvol fijn gesneden munt en platte peterselie
  • Handvol gedroogde cranberries
  • Sap en rasp halve citroen
  • 2 el granaatappelsyrup
  • 1 th kaneel
  • 1 th komijn
  • 1/4 th piment
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bulgursalade met noten recept Hello Fresh, wat is bulgur. Hoe eet je dat

Bereidingswijze:

Kook water en giet deze over de bulgur en laat afgedekt 10 min staan en roer dan los met een vork.Voeg de noten, granaatappelpitjes (hou een paar apart), gedroogde cranberries en lente ui toe en de helft van de kruiden. Maak de dressing van de overige ingrediënten en meng goed door de bulgur en maak af met de kruiden en wat granaatappelpitjes.

Variatietips: Je kunt de bulgur ook vervangen door couscous en als je geen granaatappelsyrup kunt vinden dan kan je deze vervangen met balsamicosyrup.

Tip: als je groente over hebt, grill deze dan en doe ze dan ook door de salade.  Of kies voor andere gedroogde vruchten. Voeg eens feta kaas of geitenkaas aan de salade toe.

Pearlcouscous salade
Ingrediënten:
  • 150 gr pearlcouscous
  • 2 lente-ui
  • 1 gele paprika
  • Handvol verse muntblaadjes
  • Handvol granaatappelpitjes
  • Sap halve sinaasappel
  • Sap halve citroen
  • 2 th honing
  • Paar el olijfolie
  • Peper en zout

Couscous salade Pearlcouscous, wat is pearlcouscous, waar koop je pearlcouscous, verschil pearcouscous en gewone

Bereidingswijze:

Kook de pearlcouscous zoals staat aangegeven op de verpakking. Grill ondertussen de lente-ui en de paprika en snij vervolgens de lente-ui in rondjes en de paprika in blokjes. Snij wat munt fijn en doe alles in een kom met een handvol granaatappelpitjes. Spoel de gare couscous af met koud water tot het water helder is en meng samen met de ander ingrediënten. Voor de dressing meng je de sinaasappelsap, citroensap, honing, olijfolie, peper en zout en giet deze over de salade. Alles goed mengen en lekker eten!!

Variatietip: ook lekker met gegrilde pompoen of perzik.

Pompoen herfstsalade
Ingrediënten:
  • Zakje voorgesneden pompoen of een kleine flespompoen in blokjes snijden, hoeft niet geschild te worden.
  • Paar el olijfolie
  • 5 tenen knoflook in de schil
  • 1 th sumak
  • 2 takjes oregano
  • 2 takjes tijm
  • peper en zout

Herfst salade met pompoen, geitenkaas makkelijk maaltijdsalade

Bereidingswijze:

Neem de pompoen en doe deze in een lage ovenschaal met wat  olijfolie, knoflook in de schil, sumak, oregano, tijm, zout en peper. Alles goed husselen en dan in een voorverwarmde oven op 220 gr gaar roosteren in 15 min.

Voor de dressing:
  • 2 rode uien
  • Olijfolie
  • 5 blaadjes salie
  • 1 takje tijm of 1 th
  • 1 th mosterdpoeder
  • Peper en zout
  • De knoflook van de pompoen
  • Scheut balsamico azijn
  • 1 el honing
  • Pompoenpitten
  • Half blokje feta (Of meer als je dat lekker vindt)
  • Sla naar keuze

Snijd de rode uien in parten. Verwarm een pan met dikke bodem met een goede scheut olijfolie en voeg de uien toe en laat 10 min bakken, af en toe omscheppen. Doe dan fijn gesneden salie, de tijm, mosterdpoeder, peper en zout erbij. Laat weer 10 min bakken, de uien moet zacht en mooi goud bruin zijn maar niet knapperig. Neem de knoflook van de pompoen en knijp uit in de pan met een goede scheut balsamico azijn en laat 5 min koken en dan de honing toevoegen. Goed mengen en 1 min laten bakken.

Op een groot bord de salade, dan de pompoen, feta en uien dressing verdelen en nog wat pompoenpitten over strooien.

Tip: overgebleven kruiden kan je drogen door ze op te hangen in de keuken of op een bakplaat leggen en laten drogen en dan verkruimelen en in potjes doen.

Eet smakelijk!!

Parveen.

Nog meer heerlijke recepten van Parveen? Check dan even haar facebook pagina: Familiespijs.

One Comment