Waar moet je opletten als je een kinderfiets koopt.
Gastblog,  Samenwerking

5 handige tips voor het kiezen van een kinderfiets

Kinderen groeien heel snel en hebben dus regelmatig een nieuwe kinderfiets nodig. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over welke fiets je koopt, want een fiets wordt waarschijnlijk wel dagelijks gebruikt. Tips nodig voor het kopen van een kinderfiets? Lees dan snel verder.

Tip 1: Waar ga je de fiets voor gebruiken?

Afhankelijk van de leeftijd en het fietsniveau van je kind kun je verschillende fietsen kopen. Voor een peuter is een loopfiets geschikt, voor een kind dat leert te fietsen eentje met zijwieltjes, en voor kinderen vanaf zes kun je zelfs kijken naar mountainbikes. Dit is dus ook afhankelijk van de interesses van je kind. De meeste kinderen hebben natuurlijk genoeg aan een ‘gewone’ kinderfiets.

Tip 2: Bepaal de juiste inchmaat

Wat belangrijk is, is dat je de fiets niet ‘op de groei’ koopt. Vooral als er regelmatig lange afstanden worden afgelegd is dit heel vervelend, want het zit simpelweg niet lekker. Dat is ook de reden dat we adviseren niet al te veel geld uit te geven aan een nieuwe fiets, want over een paar jaar is deze weer aan vervanging toe. Daarom is het ook belangrijk dat je niet te veel afwijkt van de ideale inchmaat. De inchmaat bepaal je door te kijken naar de lengte van je kind. Want uiteindelijk is het belangrijk dat je kindje veilig met zijn of haar voeten op de grond kan komen. Bij Fietsenopfietsen kun je online een maattabel vinden waarmee je eenvoudig de inchmaat kunt bepalen.

Tip 3: Laat je kind mee bepalen bij de aanschaf

Vooral wanneer je kleine gaat leren fietsen, is het belangrijk dat ze mee mag beslissen over de fiets. Het klinkt oppervlakkig, maar op een fiets waar ze niet blij mee zijn zullen ze niet zo snel snappen. Je hebt natuurlijk een budget, maar geef in ieder geval een keuze binnen dat budget. Als je kind trots is op haar fiets zal ze hem regelmatig aan de wereld willen showen.

Tip 4: Denk aan de accessoires

Sommige mensen vinden het fijn als hun kind een helm draagt, maar dit is in Nederland niet verplicht. Dan kun je een speciaal kinderhelmpje aanpassen. Verder heb je nog andere accessoires nodig, zoals een fietsbel, fietsverlichting en eventueel een zadelhoes. Om de fiets wat leuker te maken kun je ook streamers, een krat of een poppenzitje kopen. Een vlag op een lange stok ziet er niet alleen leuk uit, maar bevordert ook de veiligheid.

Tip 5: Stel de kinderfiets regelmatig opnieuw in

Het is te begrijpen dat je niet telkens als je kind een paar centimeter gegroeid is een nieuwe fiets koopt. Maar let er wel op dat je de fiets regelmatig opnieuw instelt, vooral zadelhoogte en stuurhoogte zijn erg belangrijk. Je kind moet makkelijk bij de grond kunnen, maar niet té makkelijk. Ook moet je kindje netjes rechtop zitten en niet te ver voorover gebogen, dat gaat na een tijdje namelijk pijn doen.

Gastblog