tips om je kind te helpen met huiswerk op de basisschool
Mijn verhalen,  Uitjes/Tips

Tips om je kind te helpen met huiswerk op de basisschool

Huiswerk op de basisschool. Op de meeste basisscholen krijgen de kinderen al huiswerk mee. Mijn oudste zit nu in groep 6 en krijgt elke week wel een a4-tje met  plaatsnamen om te leren, gevolgd door een toets, dan twee a4tjes met rekenen en voor vrijdag “iets op de computer” (Nieuwsbegrippen) Ze zijn er maar druk mee, maar de ouders ook. Regelmatig gaat het hier in huis gepaard met mokken, zuchten en “het is voor je eigen bestwil”, “het maakt mij niet uit. Ik heb al op school geleerd” en blabla..nee, echt gezellig is het niet, dat huiswerk maken, geeft soms best de nodige stress van beide kanten. Als ik er niet achteraan zit, dan gebeurd er ook weinig.  Maar sinds een paar maanden gaat het hier al een stukken beter en vloeiender. Ik geef je wat handige tips om je kind te helpen bij het huiswerk.

Huiswerk stash

We hebben een “huiswerk stash “gemaakt en die is helemaal huiswerkproof. Alles zit erin, zodat ze direct kan beginnen aan haar huiswerk. Zelfs wat lekkers. Haar huiswerk bergen we netjes op in de stash. Voorheen ging het nog weleens mis, dan lag haar huiswerk nog in haar tas of “ergens “op haar bureau. Het gevolg was dan dat ze eerst een half uur aan het zoeken was naar haar huiswerk en dan naar een potlood, dan een puntenslijper & en waar is de gum? Hebben we nog een kladblok? En ga zo maar even door…Niet handig natuurlijk, maar met de huiswerk stash scheelt het een hoop irritatie, gezucht en gemok.

huiswerk stash

Samen huiswerk maken. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar het is hier altijd een beetje stress met het maken van huiswerk. Meestal mopperen we dan op elkaar, want we zitten er natuurlijk bovenop. “Ga eens normaal zitten, zo kan je toch niet normaal je huiswerk maken?” Rekenwerk kijken we ook nog eens na en foutjes moeten worden overgedaan met uitleg van papa, (die het toch weer heel anders uitlegt dan, hoe het tegenwoordig wordt uitgelegd) dus frustrerend en gemok en uiteindelijk neemt mevrouw niks aan.

Dit werkt beter…

Het is niet mijn huiswerk. We laten haar zelf verantwoordelijk zijn voor het maken (of het niet maken) van huiswerk. Nu laten we haar natuurlijk niet helemaal in haar sop gaarkoken. En hou ik er nog steeds een dubbele agenda op na voor de planning van haar huiswerk, maar dat even terzijde. Tuurlijk kan ze hulp gebruiken, maar we helpen haar het meest door het zelf te kunnen doen.

Goed plannen, organiseren & prioriteiten stellen.

Heb je nog huiswerk gekregen? Is mijn eerste vraag op maandag..dan maken we een “plan van aanpak” we delen het leerwerk op in behapbare stukjes. Elke dag vijf plaatsnamen. Rekenen doen we elke dag een stukje. Zo zit ze ook niet telang aan haar huiswerk.
Een kwartier per dag met een goede planning is voldoende. We kijken vantevoren, wanneer? Maandag niet handig, vanwege sport. Woensdagmiddag ook niet. Zaterdag geen tijd. De regel is…eerst wat huiswerk maken als je uit school komt. We zijn daar natuurlijk flexibel in, want de speeldates moeten ook gewoon kunnen. Goed plannen, organiseren & prioriteiten stellen. Het lukt het ons elke keer weer zonder stress, deze manier motiveert haar enorm ook door te gaan.

Huiswerkplekje

Voorheen vond ik dat ze haar huiswerk in haar kamer achter haar bureautje moest maken. Ik dacht dat ze beneden niet kon leren zo.
Ze vindt het fijner en gezelliger om beneden aan de eettafel haar huiswerk te maken of leren. Het hoeft dus niet muisstil te zijn, vaak doe ik de muziek of tv wel uit, want dat leidt wel af.

Ik ben dus wat flexibeler geworden en het gaat zo echt goed. Het wordt bijna leuk;)) Ik merk dat ze het niet erg vindt om tedoen.

Hoe doen jullie dat, huiswerk van de kids?

14 Comments