Mijn verhalen

Thuisblijfmoeder

Thuisblijfmoeder. Tja wat kan ik ervan zeggen. Ik vind het suf en ouderwets klinken. Alsof je dan heel de dag thuis zit bij de kinderen. Zelf ben ik er ook één, al vijf jaar. Daarvoor was ik ook werkende moeder. Toen mijn jongste werd geboren werd ik thuisblijfmoeder.

Sommige mensen denken dat een thuisblijfmoeder heel de dag met een schort loopt en achter het fornuis staat, zo eentje uit de jaren vijftig. Ik ben alles behalve dat. Geen huisvrouw, maar een thuisblijfmoeder met skinnies en Nikes. Ik ben gewoon een hippe moeder van (oja) net veertig met schoolgaande kids en ik ben thuis. Een thuisblijfmoeder is al heel lang niet meer een huisvrouw zoals in de jaren vijftig hoor. Maar in deze tijd schijnt het toch maar wat “apart”te zijn dat je thuis bent…

Dit zijn weleens vragen die ik heb moeten beantwoorden…

Lekker hoor dat je niet werkt.
“Tuuurlijk, heerlijk heel de dag ongestoord Netflixen, beetje online shoppen, theeleuten met andere moeders . Zeeën van tijd heb ik, als thuisblijfmoeder. Genoeg te doen als je fulltime thuis bent met de kinderen: vier keer per dag naar het schoolplein lopen, lunch klaarmaken,  vriendinnetjes over de vloer, siroop schenken, 50x per dag naar boven en naar beneden lopen, politie agentje spelen, koken, huishouden, taxi spelen, clubjes,  boodschappen. En zo kan ik wel even doorgaan hoor.

 Je man verdient waarschijnlijk een heleboel geld, want hoe kan dat anders?
Dat zou maar zo waar kunnen zijn, maar misschien heb ik wel een erfenisje van mijn grootmoeder. Of misschien hebben we wel besloten om het welvaartsniveau van ons gezin iets naar beneden tehalen. Het kan misschien ook zo zijn, dat ik gewoon mijn baan bent kwijtgeraakt, dus dat ik hier helemaal niet zelf voor gekozen heb. Het kan allemaal! Maar dat gaat je geen reet aan.

Vind je het niet zonde dat je je baan heb opgegeven?
Uhhh nee. Dus je vindt mij een minderwaardig wezen omdat ik momenteel niet werk? Wieweet ga ik ooit weer werken, misschien ook niet. Again, gaat je niks aan.

Hoe doe je dat dan met geld, als je wat wilt kopen voor jezelf.
“Ik krijg elke week zakgeld van mijn man, kan ik een ijsje kopen” Duhhhhh

Maar wat ga je dan doen als je kinderen naar school gaan?
“Als de kids naar school gaan, dan ga ik weer terug m’n bed in. Slaap ik tot een uurtje of half twaalf uit. En ‘s middags ga ik lekker Netflixen. ” PLEASE! , trust me er is echt nog genoeg te doen als de kinderen naar school zijn. Voor elke poep en scheet zijn er wel hulpmoeders nodig.  Er wordt constant hulp gevraagd in de vorm van techniekmoeder, leesmoeder, schoolreismoeder, de kleuter-toiletten-moeten schoon moeder, biebmoeder, meeloop-voor-de-gym moeder, luizenmoeder, kinderboerderij moeder. Noemt het op en er is een moeder nodig!

Echt knap hoor, dat je dat kunt, zo thuisblijven. Ik zou dat nooit kunnen heel de dag thuis met de kids. Ik denk dat ik gillend gek zou worden!
Eigenlijk zegt je;  “je bent waarschijnlijk een stuk simpeler dan ik”  Dat is niet cool wat je zegt, dus shut op please!

Deze vragen heb ik allemaal een keer gehoord. Een werkende moeder is misschien weleens jaloers op een thuisblijfmoeder, maar andersom denk ik ook.  Eerlijk denk ik dat beide niet altijd even ideaal zijn. Wat denken jullie?

13 Comments

 • MetMirjam

  Jaaa geweldig dit! Ik ga van 3 dagen werken naar 2 dagen werken in de week en vind het heerlijk dat ik vaker bij Fiene kan zijn. Een vriendin snapte er helemaal niks van.. Of ik dan geen ambitie meer had? Zij werd gillend gek van haar kind, vindt werken heerlijk want dan ‘is ze er uit’ en kent niemand die net als ik vaker bij haar kind wil zijn.. Ehm huh? Ben ik hier de uitzondering? Heel apart..
  MetMirjam onlangs geplaatst…Struisvogel-mama.. Huh? Mijn kind bijna 2?My Profile

  • Firma mama

   Van 3 naar 2 lijkt mij heerlijk! Dat zou voor mij ook ideaal zijn, 2 daagjes werken en dan het liefst in de buurt. Hoe langer je thuis bent hoe kieskeuriger je wordt wbt een baan hoor. Je thuis dagen zijn zo gevuld hoor, geniet X
   Firma mama onlangs geplaatst…ThuisblijfmoederMy Profile

 • Wendy

  Begrijp dat het niet altijd leuk is om een “oordeel” te horen. Lekker niets van aantrekken. Als ik tegen deadlines aanzit, ben ik soms wel eens “jaloers”, want waar gaat het nou echt om in het leven….
  Juist, je gezin ?‍?‍?‍? ?

 • Wil

  Misschien komt er ook n beetje jaloezie bij kijken, wat zouden sommige graag thuis zijn maar kunnen het zich niet veroorloven. Zou fijn zijn als men iedereen in zijn waarde laat in plaats van te veroordelen ?

 • Firma mama

  Ja die zitten er ook bij! Vooral die van ” ik zou dat echt noooooit kunnen hoor” of wordt je wereld dan niet klein zo? Alsof je je alleen je werk nodig heb om sociaal tedoen ?
  Firma mama onlangs geplaatst…ThuisblijfmoederMy Profile

 • Margriet

  Ik denk dat ik het heerlijk zou vinden als ‘thuisblijfmoeder’. Misschien dat ik mijn werk niet eens zou missen. Ik ben dol op mijn werk hoor, maar ik werk met kinderen en ouders, misschien dat ik dan zelfs liever gewoon bij mijn eigen kindje blijf. Ik denk dat ik het zou moeten ervaren om te weten wat mij het fijnste lijkt. Het zou alleen bij ons financieel gezien geen verstandige keuze zijn om mijn baan op te geven.
  Margriet onlangs geplaatst…Geboorteplan en zwangerschapscursusMy Profile