Social media & kids
Mijn verhalen,  Uitjes/Tips

Social media, internet & kids.

Mijn oudste is 9 jaar oud, bijna tien zou ze zelf zeggen, en volgens Facebook of Instagram mag ze nog lang geen account aanmaken de minium leeftijd is 13 jaar. Nu heeft ze na lang zeuren een eigen Snapchat, Musical ley en Instagram account. Want, ja al haar vriendinnen hebben het ook allemaal. Ik snap dat ook en je ontkomt er niet aan. Ik wil het haar absoluut niet verbieden, maar dan wil ik wel degene zijn die haar hier in begeleid. Ik heb er lang over nagedacht hoe ik dit nu het beste kan doen. Zo hebben wij het aangepakt en dit zijn de dingen die ze moet weten om veilig en leuk ze ermee om moet gaan.

Samen een account aangemaakt

We hebben samen een account aangemaakt en besproken wat we tegenkwamen. Bespreek bijvoorbeeld de privacy instellingen. Praat over het toevoegen van vrienden, laat alleen mensen toe die je goed kent.

Het internet is niet prive

Wat je ook deelt het internet is nooit privé, nooit. Het voelt misschien wel privé, maar als je eenmaal wat gedeeld heb , verlies je er toch controle over en zeker op social media. Je denkt misschien dat je alleen die leuke foto deelt met een groep vrienden, maar je weet nooit wat er kan gebeuren als je eenmaal deelt. Wees bewust dat dit soort dingen kunnen gebeuren.

Ga veilig met internet en social media om.

Het is niet nodig om je volledige naam, woonplaats en etc. te vermelden.

Er zijn mensen met goede en kwade bedoelingen op het internet.

Uiteraard wil ik haar niet bang maken, want social media en internet is natuurlijk ook gewoon leuk! Maar ik wil er wel heel duidelijk en eerlijk in zijn. Wees bewust en let goed op. Net zoals in het echte leven!

Leg uit dat het makkelijker is om onaardig of brutaal te zijn via tekst dan in het echt. Spreek daarom af dat je kind zich bij elk bericht afvraagt: zou ik dit ook zo zeggen als ik deze persoon in de ogen keek?

Check check check…

Ik toon regelmatig interesse in haar account, check het regelmatig. Kijk af en toe met haar mee en checkt wie ze volgt en door wie ze gevolg wordt.

Hoe doen jullie dit? Of is het nog niet aan de orde?

One Comment

  • Diana

    Ja op deze leeftijd nog goed te controleren… Pubers daarin tegen… Wil je niet afschrikken maar die zijn heel slinks in meerdere accounts… En helemaal mooi als de mobiele telefoon in het spel komt… (Die kregen ze bij ons pas toen ze naar de middelbare gingen, op de basisschool vond ik zelf echt onzin)