Mijn verhalen

Schamen voor je ouders

Mijn oudste meis (je) begint al echt een puber te worden. Of prepuber denk ik. Ze is negen, maar af en toe lijkt ze verdorie wel vijftien! De laatste tijd schaamt ze zich voor ons. Echt! En dat zegt ze ook gewoon. Elke dag krijg ik wel een opmerking naar mijn hoofd geslingerd, waar ik dus echt even van moet bijkomen. Zo corrigeerde ik haar vandaag op haar gedrag op het schoolplein. Ze zei iets tegen haar zusje wat niet kon. Haar zusje van vijf, die vaak de dupe is van haar buien. Niet dat die haar de les laat lezen, want die gedraagt zich af en toe ook als een wannabe puber. Maargoed ik corrigeerde de echte puber op haar gedrag op het schoolplein. Dé plek waar ook haar vriendinnen rondlopen natuurlijk. Ik kwam natuurlijk met een dreigement (anders weet ik het ook niet, doe ook maar wat..) iets met “dan heel de dag geen IPad voor jou” In plaats van een excuus, kreeg ik alleen als antwoord; Mammm, dat hoeft je echt niet te zeggen hoor. Ohhh ik schaam mij voor je! En ze loopt gewoon drie meter voor mij uit.

Of laatst toen ik nieuwe gympen had gekocht. Zijn dat je nieuwe gympen? Dat lijken wel gympen voor grote meiden, niet voor moeders. Dankje. Ik  word er bijna onzeker van door mijn pubertje. Vorige week waren we in de stad. Op zoek naar een winterjas voor haar en voor mij! Natuurlijk weet mevrouw wat ze leuk vindt en wat ze niet leuk vindt. Op shopgebied hebben we de laatste tijd nogal een andere smaak. Ik had een jas gezien waar ik helemaal weg van was. WAS ja…want die werd volledig afgekraakt door mijn 9 jarige. “Nou gatverdamme dat lijkt wel een mannenjas!” “Ik ga echt niet naast je lopen hoor, als jij die jas gaat kopen!” En wat denk je; uiteindelijk heb ik de jas ook maar laten liggen, ging ook echt denken of tie inderdaad niet te mannelijk was.

Ook haar vader krijgt er van langs. “Pap jij denkt dat je hip bent, maar dat ben je heus niet hoor!” Dan moet ik weer heel hard lachen (dat dan weer wel..)

Wij zijn in dit huis dus vaak de dupe van de negen jarige. Officieel nog niet eens een echte puber, eigenlijk nog een nep puber. Ik hou m’n hart vast als ze vijftien is en een echte puber is.

7 Comments