Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

Saoto soep, een overheerlijke en geurige soep…echt een familiegerecht

Saoto soep. Ik ben zelf vrij avontuurlijk in de keuken. Ik hou van experimenteren, nieuwe kruiden proberen en aparte smaken ontdekken. Ik vind het leuk om met bestaande recepten te spelen en mijn eigen draai eraan te geven. Maar er zijn gerechten waarbij ik vrijwel niks verander en vooral de gerechten uit mijn jeugd. Gerechten die bepaalde gevoelens en herinneringen oproepen. Waarvoor je naar huis komt. Zoals mijn moeders kippensoep als ik ziek ben, nog steeds als ik mij niet lekker voel wil ik deze soep of als ik terug kom van vakantie wil ik altijd eend in kerrie met roti. Smaken die mij een warm gevoel geven, echte familiegerechten die van generatie op generatie zijn door gegeven.

Saoto soep is comfortfood

Saoto is zo een familiegerecht, een overheerlijke en geurige soep. Mijn oma maakte hem, mijn moeder en mijn tante. Het is comfortfood en zo ziet mijn gezin het ook. Het is een heerlijke soep met allemaal lekkere ingrediënten en iedereen kan zijn soep eigenlijk zelf samenstellen. Ik maak altijd een grote pan omdat wij er 2 dagen van eten en de overgebleven bouillon vries ik in.

Sommige ingrediënten zijn niet alledaags maar wel lang houdbaar en je kan er veel andere gerechten mee maken en ja ik gebruik maggiblokjes gewoon omdat mijn moeder dat ook doet. Maar vervang het vooral voor een zelfgemaakte bouillon.

Recept Saoto soep
 • 4 kippenpoten
 • 1 grote ui
 • 4 tenen knoflook
 •  6 pimentballen
 • 2 kaffierlime leaves  (verkrijgbaar bij de toko of grotere AH)
 • 2 serehstengels (citroengras)
 • 1 stuk gember naar smaak
 • 1 stuk verse laos (te verkrijgen bij de toko)
 • 6 kleine maggiblokjes
 • 2,5 liter water

Saoto soep, zelf maken. Een familie recept. Comfortfood

Voor de vulling

 • naturel patat chipjes
 • glasnoedels
 • gebakken uitjes
 • tauge
 • bos selderij
 • gekookte rijst

Voor de sambal

 • paar eetlepels zoete ketjap
 • 1 th soyasaus
 • half teentje knoflook
 • 1 of 2 Surinaamse peper
 • scheutje azijn
Bereidingswijze:

In een soeppan de kip plaatsen. Kneus de sereh en knoflook en doe het erbij. De ui in parten snijden en deze erbij samen met de blaadjes, pimentballen, gember, laos en bouillonblokjes. Vervolgens water erbij en aan de kook brengen en dan op zacht vuur de kip gaar koken. Je zal de soep een paar keer moeten afscheppen. Als de kip gaar is dan de kip eruit halen en even apart houden. Proef de soep en bepaal of er nog wat zout bij moet, meestal niet. Laat de soep afkoelen en haal dan de overige ingrediënten eruit en schep evt. overtollig vet  af.

Verwarm een pan met olie en neem een handjevol van de noedels en bak deze in de hete olie. Let wel op want de noedels zetten op, dus niet teveel in 1 keer en het duurt maar 2 tot 3 sec. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. De selderij fijn snijden. De kip plukken en evt de tauge doormidden breken. Plaats alles in bakjes.

Voor de sambal de peper en knoflook fijn stampen en alles bij elkaar mengen. Voor kinderen zou ik alleen de zoete ketjap gebruiken.

In een diep bord eerst de rijst doen en dan lekker de kip en zelf bepalen wat je er nog meer bij wilt doen. Ik zou lekker alles doen en naar smaak de sambal en dan de overheerlijke geurig bouillon over gieten.

Tip: ik doe alle ingrediënten op de gember en laos na in een soepei zodat je het er in 1 keer uitkan halen en de soep helder blijft.

Ik raad echt iedereen aan om deze soep eens te proberen, ik weet, ik zeg dat over elke gerecht hahaha, maar deze saoto soep is overheerlijk!! En laat je niet afschrikken door de ingrediënten want het is het echt waard!

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.

5 Comments