Pompoencake
Recepten

Heerlijke pompoencake!

De herfst is begonnen. Okdoei,  warme gezellige zomeravonden, maar er is nu wel pompoen! Deze gezonde groente in alle soorten en maten zijn nu weer volop te verkrijgen! Je kunt er heel veel mee. Nu moet ik heel eerlijk bekennen, dat pompoensoep en pompoen schotel etc. voor mij niet zo hoeven. Of een pompoen uithollen voor Halloween.  Allemaal gedoe. Dus zo “pompoenerig” ben ik niet. Maar ik hou wel van een cake. En omdat pompoen een zoete groente is lijkt mij een pompoen cake wel erg lekker. Het recept is van Mama met een blog. Meteen nadat ze de cake op haar blog had gezet heb ik h’m de week daarop geprobeerd.

Wat gaat erin?

500 gram Pompoen vruchtvlees
250 gram Kokosbloesemsuiker (of bruine basterd suiker)
400 gram speltbloem (kan uiteraard ook witte bloem ) maar omdat ik nu toch gezond bezig ben doe ik speltbloem
3 eieren
140 ml zonnebloemolie
half zakje bakpoeder
0,5 tl zout
1,5 tl speculaaskruiden
1 tl vanille poeder (of een half zakje vanillesuiker)

Hoe bereid je nu zo’n pompoen?

Ik heb de pompoen in een grote pan met water gestopt en ongeveer tien minuten gekookt. Met schil en al, daarna als de pompoen is afgekoeld, kun je de pompoen heel makkelijk schillen.

Snij de pompoen in stukjes en maakt fijn in de keukenmachine, daarna meng je de moes in een schaal met de helft van de suiker en zet het opzij voor straks.

Verwarm alvast je oven voor op 200 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier of vet in met wat olie of boter.

Klop de eieren los en voeg de andere helft van de suiker toe, blijft rustig doorkloppen tot er een egaal beslag ontstaat. Voeg de olie en de vanillepoeder toe. Het beslag wat nu wat droger & dikker, voeg in delen de speltbloem erdoor en blijf roeren totdat er een egaal mengsel ontstaat. Als laatste voeg je het zout, speculaaskruiden & bakpoeder toe. Als het mengsel goed egaal is (je kunt beter handmatig roeren) dan voeg je het pompoenmengsel bij de rest. Ik had nog wat cacaonibs toegevoegd, maar je kunt ook rozijnen en/of noten toevoegen.

Vervolgens gaat het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer 50 minuten op 200 graden. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen, voordat je de cake uit de cakevorm haalt.

En aangezien de cake zo lekker gezond is…heb ik er een dot slagroom op gedaan!

Heerlijk herfstig receptje, wat trouwens ook nog kidsproof is. De meiden vonden het lekker.

Pompoencake

4 Comments