Mijn verhalen

Ben ik een perfectionist? Nou en.

Ben ik een perfectionist? Ik deed  zo’n testje op internet en eigenlijk weet ik het antwoord wel, maar is het echt zo? Ik hoor vaak om mij heen dat mensen van zichzelf zeggen dat ze zó vreselijk perfectionistisch zijn, wat ik dan ook niet altijd geloof, omdat ik het echt zó anders zou doen. Maarja wie ben ik. Kan ik dan van mijzelf ook wel zeggen dat ik een perfectionist ben? Wanneer is dat zo, wanneer kun je zeggen dat je perfectionist ben? Wanneer ben je dat dan?

Dus ik deed dat testje op internet. Zo’n confronterend testje, waarvan je eigenlijk het antwoord wel weet. Het volgende kwam uit het testje:

Pas op. Je perfectionisme heeft de neiging om door te slaan en jezelf in de weg te zitten. Neem maatregelen om te voorkomen dat je doorslaat. Kijk kritisch naar hoe het misschien ook een onsje minder mag.

Gelukkig scoorde ik niet tussen de 15-24 punten, want dan was ik volgens de test echt doorgeslagen! Nu scoorde ik op het randje…en ik ben ik nog enigszins te redden.

En eerlijk is eerlijk. Ik kan mij wel vinden in deze uitslag. Wil ik wel gered worden? Nee, niemand heeft er last van, behalve ikzelf. Ik kan ermee leven. Soms is het vermoeiend. Maar het idee dat je het moet loslaten, dat vind ik een ander verhaal.

Hoevaak hoor ik mijn oudste als ze iets moet doen, precies zoals ik dat wil en echt niet anders. Pff mam, waarom moet het nou perfect? Ik vind het goed zo hoor! Of; wat maakt het nou uit?!? Ja nou en, mam.. lekker belangrijk, dan maar geen bijpassend elastiekje in mijn haar. Heel vaak kan ik het loslaten en laat ik haar haar gang toch gaan.. dus dat bedoel ik nou dat ik mij wel kan vinden in de test. Ik scoor op het randje. Niemand heeft er verder last van behalve ik dan…

Het moet wel kloppen…

Een ander voorbeeld is als ik iets moet doen, iets nieuw onderneemt,  dat moet aan alle kanten kloppen anders kan ik er niet na kijken. Vaak stel ik ook dingen uit omdat ik bang ben dat ik niet op tijd het perfecte resultaat kan bereiken. Een ander vindt het geweldig en geef mij een compliment. Ik weet/vind van niet, want het liefst had ik het anders gedaan, maar aan gebrek aan ” wat dan ook ” moest het zo.  Zo’n compliment daar kan ik dan niks mee. Ik zeg dankjewel, maar …er komt altijd een maar verhaal achter het gekregen compliment. Het is bijna nooit goed.  Vermoeiend wel he?

Ik doe het liever zelf.

En ja ik doe en kan het liever zelf, want dat kan ik beter! Ik leg de lat vaak hoog, terwijl het zoveel makkelijker kan. Ik weet het allemaal wel en soms doe ik een concessie dus ik weet wel hoe ik ermee om moet gaan. Dus eigenlijk klopt het testje gewoon.

Wil je ook deze confronterende test doen. Kijk dan hier.

En, en…wat is de uitslag? Ben je een perfectionist?

15 Comments