Hulpouder
Mijn verhalen

Mijn carrière als hulpouder

Hulpouders. Basisscholen doen regelmatig een beroep op hulpouders/moeders. Regelmatig help ik op school. Voel ik mij verplicht om dit tedoen?

Mam! Mijn dochter rent naar mij toe om 12.00 op het schoolplein. Kun jij morgenmiddag mee naar de schaatsbaan? Want als er niet nog een moeder helpt, dan kunnen we morgenmiddag niet gaan schaatsen, heeft de juf gezegd…tja zeg dan maar nee. Vooral dat laatste stukje “heeft de juf gezegd” doet het e’m. Eigenlijk was ik het niet van plan, sprak er vijf minuten geleden nog een moeder over. De dag ervoor was ik namelijk ook al meegeweest naar de kinderboerderij. En vorige week was er een open dag. Volgende week ga ik ook alweer mee naar een tentoonstelling in de bieb. Dus ik was voor deze week wel even klaar.

Op dit soort momenten denk ik wel is er echt niet een andere moeder of vader? Ik heb trouwens nog nooit een vader gezien die luizen pluist of die “biebvader” is.  Er zitten verdorie 25 kinderen in de klas. Het zijn vaak dezelfde moeders die helpen, want ja ..de rest moet werken. Ja nou, dan neem je maar een middagje vrij of ruil je een keer je parttime dag om. Waarschijnlijk zullen er wel meerdere factoren spelen waarom een andere moeder niet kan, dat weet ik allemaal niet. Ik heb ook een tijd gehad, dat ik nog een kleintje thuis had, dan kun je ook moeilijk helpen op school. Ik werk niet. Ben een “thuisblijfmoeder” dus voel ik mij soms wel eens verplicht om hulpmoeder te zijn.

Ik doe het voor mijn eigen kind.

Tuurlijk is het ook leuk om betrokken te zijn. En ik doe het echt alleen voor mijn eigen kind. Mijn kleuter vindt het geweldig als haar moeder weer eens komt helpen. Mijn oudste dochter vindt het vaak alleen nodig als het noodzaak is., zoals de schaatsbaan. Alleen noodzaak, als er echt niemand is.

Lijstjes bij het klaslokaal.

Een school kan bijna niet zonder actieve betrokkenheid van ouders. Zonder de hulp van deze ouders kunnen heel veel activiteiten niet worden uitgevoerd, dat is ook echt wel zo. Vaak ben ik wel te porren voor lijstjes die hangen bij het klaslokaal. Taxiën, biebmoeder, meelopen voor alles en nog wat, techniekmoeder, knutselmoeder, 1x in het jaar voor de zomervakantie moeten de klassen ook weer gepoetst worden. Niet echt mijn ding, maar goed mijn kids zitten er ook, dus tja dan schrijf ik mij wel in op het lijstje, die helaas nooit vol is.

Schoolreis

Dus voel ik mij verplicht om te helpen op school? Ja, soms wel, maar soms ook niet. Ik ben niet zo van de vaste hulpouders met de klusjes die regelmatig weer terugkomen zoals luizenmoeder, de activiteiten ouders commissie, OR,  toilet schoonmaakmoeder (heb drie weken volgehouden, maar sorry daar heb ik dus echt geen zin in) Mee op schoolreis? Voor héél veel moeders is dit het max wat je kunt halen in je carrière als hulpmoeder. Geloof mij er zijn moeders die over lijken gaan om maar een plaatsje te bemachtigen in de schoolbus! Ik? Nou nee, liever niet. Ik ben vorig jaar meegeweest, omdat ik op het laatste moment gevraagd was door de juf, noodzaak dus. Ik was eindelijk blij dat ik een dag “me-time” zou hebben van 8.30 – 17.00 in plaats daarvan heb ik heel de dag koppen lopen tellen in een pretpark…bittere noodzaak dus.

Wat dat schoolreisje, of toiletten schoonmaken betreft voel ik mij dus echt niet verplicht. Ik vind dat ik genoeg doe op school als hulpmoeder. Regelmatig moet ik ook afspraken verzetten om te kunnen helpen. De dingen die ik doe op school, doe ik voor mijn eigen bloedjes en omdat ik het leuk vind is dan mijn conclusie.

Helpen jullie weleens mee op school?

21 Comments

 • MamaIssues

  Ik help ook zo af en toe op school maar lang niet altijd
  Dit omdat ik nog een klein mannetje thuis heb dus het gaat simpel weg niet
  Als er echt iets leuks is dan regel ik Wel eens oppas en vrij op werk
  Of soms gaat de jongste ook wel eens mee zoals naar het ochtendje spelen in het bos 🙂

  Ik ben dus betrokken genoeg vind ik zelf 😀
  MamaIssues onlangs geplaatst…Denemarken, kindvriendelijk landMy Profile

 • Linda

  Ik werk wel, meer dan fulltime zelfs, maar help op school waar ik kan. Zo ben ik mee gegaan met een uitje naar de supermarkt, maakte ik de video van het kerstfeest en help ik om de week mee met de educatieve spelletjesochtend. Omdat mijn kleuter dat zo leuk vindt, niet omdat ik dat zelf altijd wil. Je kunt er idd best wel tijd voor maken en voor mij is de blije kleuter voldoende reden 😉
  Linda onlangs geplaatst…“Waarom schrijf je dit allemaal?”My Profile

 • Liselotte

  Wauw jij helpt wel veel! Mijn kinderen vinden het altijd heel leuk als ik kom helpen en ik vind het zelf ook leuk, zodat ik inderdaad meer betrokken ben bij de school en klas en ik een beter beeld heb van de omgeving waar mijn kinderen thuis over vertellen. Ik moet wel altijd oppas regelen voor de tweeling, dus dat houd me soms wel tegen. Ik heb een tijdje elke week gelezen met groep 3, toen nam ik de tweeling gewoon mee, maar daar ben ik mee gestopt om dat die kleintjes zo’n herrie maakten in de school…
  Liselotte onlangs geplaatst…De tweelingzwangerschap van PhiaMy Profile

 • Kitty

  Ik help wanneer ik kan, maar het is zelden op een woensdag of vrijdag dit jaar. En nee ik neem er geen vrij voor, gaat lastig, de bso kan ik ook niet zomaar ruilen. De feestweek helpt papa op woensdag en ik op vrijdag. Schoolreis lijkt me vreselijk. Wel logisch dat de hulp ouders eerst worden gevraagd.

 • Melanie

  Ik heb voordat mijn dochter geboren werd ook veel geholpen op school. Luizen, schoolreisje, dagje weg, klasse ouder, crea middag. Alles was ik voor te porren. Ik vond het leuk. Nu zit ik alleen nog bij mijn oudste op zijn school in de ouder raad. Dit is zijn laatste jaar. Dan is het hier klaar. Ik ben al gevraagd om in de Ouderraad te gaan bij mijn jongste. Ik heb ja gezegd. Mede omdat ik maar weinig over zijn school weet. En omdat mijn zoon vind dat ik niks voor zijn school doe maar alles voor zijn broer. Ik weet niet hoe lang ik het blijf doen. Ben met alles best wel klaar. Het zijn altijd dezelfde die helpen. De school verwacht ook veel van ouders vind ik. Vroeger was dat niet.
  Melanie onlangs geplaatst…Waarom kinderopvang voor mij geen optie is.My Profile

 • Cynthia

  Ik had het altijd zo druk met werken, studeren en moederen, dat ik geen tijd van voor dat soort taken. Ik heb echt weleens geholpen, ‘maar zeker niet structureel.. No Way..
  Cynthia onlangs geplaatst…Foto diaryMy Profile

 • MamaPlaneet.nl

  Vanaf volgend jaar kan ik hierover meepraten. Ik heb zelf voor de klas gestaan en weet hoe druk ouders kunnen zijn. Helpen op school voelt voor velen als een verplichting inderdaad. Ik snap het wel. Maar ik hoop dat ik er plezier van inzie straks.

 • Merel

  Vind het eigenlijk rot om te lezen dat jij je zo in zet en de rest er de kantjes vanaf lijkt te lopen. Wil niet te hard oordelen, want iedereen heeft een eigen verhaal, maar je bent wel heel vaak de pineut.

  Je zou het kunnen aangeven bij de juf, dat je graag klaar staat maar niet altijd (zodat ze aan de andere ouders kan voorleggen dat er ook eens iemand anders mee moet)

  En wat ik weleens hoorde van een moeder: zij was klassenmoeder en maakte begin van het jaar een schema. Daarop deelde ze iedereen in en wie niet kon, moest zelf maar ruilen. Ineens waren al die ouders een stuk betrokkener.
  Merel onlangs geplaatst…Talentklassen op de middelbare – waarom hadden ze die in mijn tijd niet?My Profile

  • Firma mama

   Ik vind het meer sneu voor mijn kids hoor, dat ze het dan misschien wel niet door kan gaan. Vaak zijn de lijsten uiteindelijk wel vol hoor en hoef de juf gelukkig niet altijd tegaan bedelen om ouders. Maar als ik net een dag daarvoor een uitje heb gehad en wordt vervolgens weer gevraagd, dan baal ik weleens ja. Ja ik snap dat je moet werken…maarja..
   Hier hebben we geen klassenmoeder. De juffen regelen het hier zelf op school, maar wel een goede tip
   Firma mama onlangs geplaatst…Mijn carrière als hulpouderMy Profile

 • Kirsten

  Ik prober ook zoveel mogelijk mee te helpen. Vooral omdat ik het zelf heel erg leuk vind om te doen. Helaas merk ik dat het bij ons op school vaak dezelfde moeders zijn. Heel irritant vind ik dat, want andere moeder willen ook graag helpen, hoor ik om mij heen. Op de peuterspeelzaal heb ik zelfs nog nooit kunnen helpen. Altijd dezelfde moeders die er zitten…. Dus ik ben een werkende moeder die wel heel graag wil helpen maar vaak naast de pot piest… 🙂
  Kirsten onlangs geplaatst…Ikea Hack: Socker kasMy Profile

 • Nathalie

  Ik ben gestopt als ‘fanatieke’ ouder, na een aantal jaren bibliotheekmoeder, luizenmoeder, lid van de oudercommissie en sintcommissie vond ik het wel welletjes. Er werd te zwaar gesteund op de betreffende groep ouders, er werd standaard vanuit gegaan dat het wel geregeld zou worden.

  Of je nu moet werken of niet, er is iets te doen op school… dus neem maar vrij. Helaas werkt het zo niet, mijn werkgever is best makkelijk maar tot op zekere hoogte.

  Nu help ik alleen nog als ik niet hoef te werken en ben ik nog luizenmoeder op school… verder niet 🙂