De luizenmoeder, schoolpleinmoeder
Mijn verhalen

Serie: De luizenmoeder..herkenbaar! Ik ben er zelf ook een.

De luizenmoeder. Heb je afgelopen zondag de nieuwe komedie serie `De Luizenmoeder` gezien? Echt een must see als je basisschoolouder bent of binnenkort eentje gaat worden. Ik vond het hilarisch herkenbaar.

Waar gaat de serie over..

Hannah, gescheiden, met een dochter in groep 3 probeert met vallen en opstaan zich de mores van het schoolplein eigen te maken. Ook al had ze zich voorgenomen zich op deze school niet voor het karretje te laten spannen. Vreemde leerkrachten en de allesoverheersende ‘moedermaffia’ maken het haar echter niet makkelijk. Uiteindelijk ontkomt geen enkele ouder hier aan, ook Hannah niet. Want voordat ze het weet zit ze in vijf app-groepjes, en wordt bestempeld tot…. luizenmoeder

Waarom is de Luizenmoeder zo’n populaire serie?
Gaat het echt zo op de bassischool?

Je vraagt je af; gaat het echt zo op de basisschool? Ja. Het is natuurlijk wat overdreven, maar toch denk je als je de serie ziet; tja dat klopt wel of die situatie heb ik weleens meegemaakt. Het “Niet meer Zwaaien” in groep 3, klas van de hilarische juf Ank, heb ik dan nog nooit gehoord in groep 3 van Olivia maar er stond wel in de weekbrief dat na de vakantie, ouders voortaan afscheid moeten nemen van hun kind bij de deur. En dus niet meer in de klas. Is toch bijna hetzelfde…

Vloeken op het schoolplein

En al dat vloeken dan? Is dat ook echt zo, vloeken al die “schoolpleinmoeders” echt. Het is een beetje overtrokken allemaal, dat maakt het juist zo hilarisch. In het echt valt het allemaal wel mee.

Ik kom al heel wat jaartjes op de basisschool, dus ik ben een ervaren moeder. Nu laat ik mij niet, zoals Hannah mij voor het karretjes spannen en kan ik echt wel op tegen de “moedermaffia” (nee, ik ben geen lid.) Ik hou altijd maar in mijn achterhoofd dat ik ten eerste voor mijn kinderen op het schoolplein kom en eigenlijk verder voor niemand.

Luizenmoeder en whats app groepjes.

Maargoed ik ben ook een luizenmoeder, had ik ook nooit gedacht. Maar ik wroet ook na elke vakantie in de haren van de groepen op zoek naar deze beestje of eitjes. Niet echt mijn ding, maar ik doe het wel, waarom? Je had ook nee kunnen zeggen. Ach, zo erg is het nu ook weer niet. Handen wassen, dankbare kindjes én ouders. Zoiets? Omdenken dan maar.

Ook zit ik in diverse app groepjes. Een stuk of vier…Alleen zet ik deze groepjes direct voor een jaar op STIL. En doe ik niet aan mijzelf voorstellen in zo’n groepje. Beterschap wensen, bericht, na bericht. Kappen nou zeg…

Ik haat het.

Meegaan op schoolreisje? Ik haat het. Maar ach je doet het wel hoor. Ook al is je eigen beleid: nee. Op het moment dat je gevraagd wordt ga je toch, wedden?

Zeuren op juffen, want jij kan het natuurlijk beter? Uh ja daar heb ik mij ook weleens schuldig aan gemaakt. Is dat zo? Zegt de juf dat? Nou voor mama hoeft het niet. Of; dan ga ik gewoon naar de directie…

Legoblokjes, puzzelstukjes, verkleedkleding wassen, kleuterklaslokaal poetsen, toilet schoonmaken, biebmoeder, techniekmoeder. Jahoor zet mij dan maar op de lijst. Ik kom helpen.

Verder ben ik ook zo’n moeder die ook in haar sportkleding op school komt. Weleens telaat op het schoolplein komt. Nee zegt tegen een bepaalt vriendje of vriendinnetje die tussen de middag wilt komen eten. Gewoon omdat ik geen zin heb in dat kind.

Zo kan ik nog wel even doorgaan wat ik gedaan heb in de loop der jaren. Waar ik vroeger voordat mijn kinderen op school zaten zei: ECHT NIET. NOOIT NIET. Doe.Ik.Nu.Allemaal.

Dus ja ik vond de serie zeker herkenbaar en hilarisch. Als je kind op de basisschool zit dan ontkom je er niet aan en laat je toch misschien wel voor het karretje spannen, al denk jij misschien wel van niet. Maargoed voor je kind doe je alles natuurlijk.

De luizenmoeder elke zondagavond om 20.25 op NP3. Ga jij ook kijken?

Bron foto:  ‘bron: AVROTROS