Je kind loslaten
Mijn verhalen

Loslaten

Loslaten. Het moment dat ze iets willen, wat jij echt nog helemaal niet wil. Mijn dochter van 9 staat woensdagmiddag op het schoolplein voor mijn neus met drie stuks vriendinnen. “Mam, mag ik gaan zwemmen?” Uh, nou vandaag komt dat niet zo goed uit hoor,  kan je iets anders verzinnen? (Ik haat zwemmen) “Jij hoeft zeker (dat woord al; ZEKER) niet mee hoor, ik ga met m’n vriendinnen! En we worden gebracht. Duss… Ja, zegt het vriendinnetje…mn moeder brengt ons wel..dusss.. (Oftewel zeg maar gewoon ja.) BAM! Zo voor het blok gezet. Nou mag het Mammmm!” De andere moeders kijken mij ook vragend aan, alsof ze ook mijn toestemming nodig hebben, want ze kijken alsof ze ook willen zwemmen.

“Ja mam”, nu moet je beslissen” Ik word hier gewoon op het schoolplein keihard onder druk gezet! “OK” is mijn antwoord. Terwijl ik dat zeg, hoor ik; “bikini, fiets, eerst nog even naar huis” Ondertussen spoken er allemaal dingen door mijn hoofd. Wat hoor ik dat nou goed?!?  Zei ik nou; OK!? Ok, betekent dat ze helemaal alleen naar het zwembad gaat! Er zijn misschien wel mensen, die heel lelijk tegen haar kunnen doen, wat nou als ze toch gaat rennen rondom het zwembad en uitglijdt? Haar fietssleutel weer eens kwijt is, of misschien weet ze ineens niet meer hoe de schoolslag moet! Ja dat kan toch? Lijkt alsof mijn keel wordt dichtgeknepen. Ik heb nu al “OK” gezegd.

Dat loslaten vind ik zooo moeilijk! Maarja een gouden kooi maken voor de girls is natuurlijk ook geen optie. Uiteindelijk, nadat ik alle doemscenario’s heb doorgenomen, ben ik eindelijk in staat om de boel te relativeren. Ik weet als geen ander wat ze wel en niet kan. Als ik,  bij haar elke nieuwe uitdaging al van tevoren zou denken dat het helemaal mis gaat, dan zou mijn leven een hel worden en ook dat van mijn dochter.
Ik moet toch een beetje vertrouwen in haar hebben en haar een kans geven.
Dus er zit niks anders op, om een paar uurtjes door de zure appel te bijten en “hopen & vertrouwen” dat het goed gaat, wat ik uiteraard heel moeilijk vind.

Moeilijk dingetje, dat loslaten. Hoe doe jij dit?

9 Comments