Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

heerlijke linzenschotel uit de oven met worstjes en yoghurt

Heerlijke linzenschotel uit de oven met worstjes en yogurt. Wat een heerlijke dagen zijn het geweest en wij hebben er dan ook volop van genoten. Lekker BBQ, badje opgezet en genieten.  Maar hoe lekker ik BBQ ook vind ik heb er ook niet alle dagen trek in, maar wil met dit weer ook geen uren in de keuken staan. Zelfs mijn dochter heeft geen energie om te bakken (zij kan absoluut niet tegen dit warme weer)…zij hangt het liefst de hele dag in het zwembadje.

De oven biedt dan voor mij de perfecte uitkomst. Beetje voorbereiden (wat vaak al in de ochtend kan) en dan hup de oven in en ik kan weer lekker de tuin in.

Heerlijk

Deze linzenschotel is ideaal. Even wat voorbereiden en de oven doet de rest. Omdat alles in 1 pan wordt bereid heb je dus ook weinig afwas…heerlijk. Wij maken het vaak met bulgur maar het is ook heerlijk met knapperig brood.

Gooi de overgebleven linzen niet weg, het is namelijk heerlijk de volgende dag als soep. Even opwarmen met wat bouillon en dan in de blender of met de staafmixer fijn maken. Lekker voor de lunch met wat brood of als avondmaal met een frisse salade.

Je kan voor het linzenschotel gerecht blikjes gebruiken of vers wat jij zelf wit. Als ik zin heb gebruik ik gedroogde linzen en verse tomaat en anders gebruik ik het gewoon uit blik en daar schaam ik mij absoluut niet voor. Je hebt wel bleekselderij en wortel nodig, deze producten heb ik altijd in de koelkast maar kan mij voorstellen dat niet iedereen dat heeft. Selderij kan je niet echt vervangen dus laat deze anders gewoon weg en omdat wortel zoet is gebruik dan 1 theelepel suiker in het gerecht. Op mijn facebookpagina zal ik wat recepten plaatsen met wortel en selderij als basis. En als jullie nog inspiratie nodig hebben voor marinades en sausjes dan staan op mijn pagina een aantal lekkere recepten. Volgende week volgen er ook wat frisse salades.

Linzenschotel uit de oven met worstjes.

En dan nu het recept:

4 tot 6 verse worstjes

 • 1 blik linzen
 • 1 blik tomatenblokjes of 3 verse tomaten in blokjes gesneden
 • 2 takjes thijm of 1 thl gedroogde thijm
 • 1 wortel of 4 kleintjes al schoongemaakt uit een zakje
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 laulierblad
 • een scheut azijn naar keuze (ik gebruik altijd of sherryazijn of rodewijnazijn)
 • snuf zwarte peper
 • 1 eetlepel vloeibare bouillon of half bouillonblokje, de kleintjes (als je geen van beide heb dan een snuf zout, ik gebruik altijd een goede vloeibare bouillon)
 • paar eetlepels Griekse yoghurt
 • paar takjes verse selderij
 • optioneel gedroogde chilipeper
 • paar eetlepels olijfolie

Verwarm de oven op 200 gr. Gebruik een pan die in de oven kan.

Verwam de pan met de olie en bak de worstjes op hoog vuur even rondom bruin maar niet gaar en hou even apart. In een keukenmachine de wortel, ui, knoflook en bleekselderij fijnmalen, je mag het ook fijnsnijden. In de pan waar je net de worstje in heb gebakken nog beetje olie toevoegen en op laag vuur de wortel, ui, knoflook, bleekselderij, laulierblad, thijmblaadjes en zwarte peper toevoegen. Dit ongeveer 8 tot min laten bakken. Dan afblussen met de azijn, bouillon toevoegen en de tomaten (indien jij geen wortel gebruik dan op dit moment ook de suiker toevoegen), goed roeren en 5 min op wat hoger vuur laten inkoken. De linzen erbij en weer goed roeren en 2 min laten koken. Dan de worstjes en de sappen erbij en dan in de oven voor 20 min. Haal de blaadjes van de selderij en doe deze de laatste 5 min erbij.

Serveren met een goede schep yoghurt en wat gedroogde chili.

Indien je het met bulgur wil serveren. Week dan de bulgur even in koud water met wat bouillon toegevoegd en schijfjes citroen. Zodra het water is opgenomen, kokend water toevoegen en afdekken en gaar laten stomen (kijk even op de verpakking de verhouding bulgur op water, is bij ieder merk anders). De reden dat ik het eerst in koud water laat weken is dat de korrels dan droger worden gaar gestoomd. Maar het is niet noodzakelijk

*Tips voor het gebruik van sherryazijn of rodewijn azijn in recepten zie facebookpagina.

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten http://www.facebook.com/familiespijs.

24 Comments