Kabeljauw met glasnoedels en een heerlijke dipsaus.

Kruidige kabeljauw

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets voor Firma mama heb geschreven, dus het is weer de hoogste tijd om iets lekkers met jullie te delen.

Geen pakjes en zakjes voor ons.

Tijd geleden zaten wij te praten over ons voedingspatroon in het gezin. Nu hebben wij volgens mij na elke vakantie wel zo een gesprek. Wij eten vrij gezond en kook ik altijd met verse producten, geen pakjes en zakjes. Maar in de vakantie ga je toch wat vaker uit eten, meer ijsjes, wijntjes enz. en dat is ook helemaal niet erg maar nu de vakantie is afgelopen wil ik er toch wat meer op gaan letten. Nu moet je weten dat mijn vriend daar soms best moeite mee heeft. Hij houdt van chocolade, ijsjes, koekjes en noem maar op.

Meer vis en vegetarische gerechten.

Natuurlijk is het echt niet zo dat er geen lekkere dingen meer worden gehaald, al vind ik groente met dip ook erg lekker, maar we gaan wel minderen met de snoepjes, ijsjes etc. Ook de vleesconsumptie gaat minder worden, wat uiteraard in de eerste instantie weerstand opleverde, gezien mijn vriend, Raymond echt een vleeseter is en ook mijn zoon dol is op zijn kippenvleugels. Dus meer vis en  vegetarische gerechten. Mijn dochter heeft er geen problemen mee, maar de mannelijke leden van het gezin staan niet echt springen.

Gelukkig zijn ook mijn zoon en vriend helemaal om. We hebben nu al een paar keer vegetarisch gegeten, heerlijk kleurige, geurige en smaakvolle gerechten. En ook visgerechten bevallen prima en heb je totaal niet het gevoel dat je vlees mist. Dit is een nieuw gerecht van mij en al zeg ik het zelf het is werkelijk heerlijk. Het is een makkelijk gerecht en een gerecht waarbij iedereen zijn eigen smaak kan toevoegen, gezellig aan tafel samen je gerecht samenstellen.

Nu heeft dit gerecht wat producten die misschien niet gangbaar zijn maar wel bij iedere toko te verkrijgen is. Ook kun je de meeste producten invriezen of vervangen door een meer gangbaar product. Zoals verse kurkuma, dit lijkt wat op gember maar is kleiner en oranje van kleur. Je kan dit product goed invriezen of vervangen door kurkumapoeder. De sweet basilicum is een groenkleurig blad die wat langer is dan gewone basilicum en smaakt wat meer naar anijs. Ook deze bladen kan je invriezen en is heerlijk door een wokschotel.

Kabeljauw met glasnoedels
  • 500 tot 600 gr kabeljauw filet
  • 4 stengels citroengras
  • 1 stuk verse kurkuma, ong. 25 gr of 1 th kurkumapoeder (verse kurkuma kan je ook invriezen)
  • Handjevol sweet basilicum (dit wordt meestal in een zak verkocht, de rest kan je invriezen) of gewone basilicum
  • 2 th tamarindepasta (dit kan je vervangen door limoensap)
  • 2 el vissaus
  • 1 th lichtbruine basterdsuiker, indien je toevallig palmsuiker heb is dit ook erg lekker.
  • 50 gr rijstbloem of maïzena
  • 1 th kurkumapoeder
  • snuf zout
  • bosje lente ui
  • bos dille
  • olie
Bereidingswijze:

Snij de kabeljauw in hapklare stukken en hou even apart. Haal het buitenste blad van de citroengras en snij wat fijner. Haal van de kurkuma de schil af, dit is het makkelijkst met een theelepel, je schraapt het er zo vanaf. Let wel op, kurkuma geeft een oranje kleur af dus doe het op een keukenpapiertje en was gelijk je handen. Snij ook wat fijner en doe dit samen met de citroengras, sweet basilicum, suiker, vissaus en tamarinde in een mixer of blender en mix het tot een pasta is en meng dit met de kabeljauw en laat 1 uur intrekken.

Snij ondertussen de lente ui doormidden en in stukken van ongeveer 5 cm en snij ook de dille wat fijner, niet te fijn.

Meng in een bord of schaal de rijstbloem met kurkuma en zout en haal de vis erdoor heen en bak de vis om en om bruin in olie. Daarna laten uitlekken op keukenpapier en op een schaal doen. Bak vervolgens de lente ui en dille ongeveer een 1 minuut en leg deze over de vis.

Ik serveer de kabeljauw met lekkere bijgerechten en toppings. Een bijgerecht zijn noedels, deze noedels laat ik eerst even garen door er kokend water over heen te gieten en even te laten staan en vervolgens laten uitlekken in een vergiet en aanmaken met lichte sojasaus en sesamolie.

Dipsaus

Ik serveer er ook een lekkere dipsaus bij, meng 4 el vissaus met 4 el limoensap, 3 tot 4 th suiker, 1 th geraspte gember en 1 teentje fijngesneden knoflook en evt. een verse pepertje.

Daarnaast lekkere verse kruiden, slablad en sesamzaadjes.

Serveer de saus, kruiden en sesamzaad in individuele schaaltjes zodat iedereen zijn eigen gerecht kan samenstellen. Je kan de vis lekker in het slablad doen met de verschillende toppings en de noedels apart of alles door de noedels, gewoon wat je zelf het lekkerst vind!!

Eet smakelijk!!

Ook leuk om te lezen.