klusjes voor je kind
Mijn verhalen,  Uitjes/Tips

klusjes voor je kind

Wasje draaien, stoffen, stofzuigen… helaas heb ik geen kabouter in huis rondlopen, die ervoor zorgt dat de boel weer spik en span is. Maar weet je ook dat je je kids kunt inzetten voor bepaalde huishoudelijke klusjes? Nu hoeven ze bij mij echt geen was te draaien of de toiletten schoon te gaan maken,  maar eerlijk is eerlijk hoe lekker zou het zijn als ze een deel van je taken kunnen!

De meiden doen hier een aantal klusjes in huis, heeft even wat geduld en doorzettingsvermogen nodig, maar het is uiteindelijk redelijk gelukt. Ik bedoel..we zijn er nog lang niet maar de routine zit er aardig in. Elke ochtend de cavia’s eten geven, jas en schoenen opruimen, kamer opruimen, schooltas uitpakken, bord naar de keuken brengen, was in de wasmand en nog meer van dit soort routine klusjes. Ik moet ze wel steeds weer aansporen, want uit zich zelf doen ze het niet, maar ze doen het zonder enige weerstand. En nee het gaat niet allemaal perfect, hooi van de cavia’s en voer ligt ernaast, de bekers worden uit de schooltassen gehaald, maar de schooltas ligt vervolgens weer onder de kapstok. Kamers zijn op hun manier opgeruimd, bureaula wordt nu gebruikt voor poppenkleertjes..”kijk eens mam, handig toch!” Niet hoe ik het uiteindelijk wil, maar als ik wil dat ze dit volhouden, dan moet ik mijn perfectie maar even aan de kant schuiven.

Een nieuwe klus…

Ik ben vorig week weer begonnen met een nieuwe poging voor een nieuwe klus, Voor Noa had ik het volgende klusje bedacht, eenvoudig om mee te beginnen..bed opmaken en gordijnen openen. Noa deed de eerste dagen keurig haar bed opmaken, gordijnen netjes open met als bonus de ramen openen, wat wil ik nog meer! Nou ik weet niet wat er precies mis is gegaan, maar na nog geen week, deed ik het weer. Lekker dan. Voor Olivia had ik het volgende klusje; tafel dekken, als jij nou voor mama de tafel gaat dekken, vroeg ik. Vol enthousiasme begon ze, er werden zelfs servetten uit de kast gehaald (i.p.v. keukenrol) die werden gevouwen in de meest ingewikkelde origami. Zelfs haar grote zus hielp enthousiast mee. Na 3 dagen, haar zus was inmiddels na dag 1 alweer afgehaakt, kreeg ik als antwoord van mijn kleutermeisje; moet dat echt? Hier moet dus nog wel aan gewerkt worden. Volhouden en perfectie aan de kant schuiven.

Ik heb wat tips en klusje per leeftijd voor je op een rijtje gezet, zodat je gelijk kan beginnen.

Peuters 2-3 jaar
 • Eigen speelgoed opruimen (al gooien ze alles in een mand en niet gesorteerd, maak niet uit..begin is er)
 • jas en schoenen opruimen (leer ze gelijk dat ze hun jas aan het haakje op moeten hangen. In ons huis hangen uiteindelijk nog alle jassen op de grond)
 • was in de wasmand (leer ze ook gelijk aan dat de onderbroek uit de spijkerbroek moet , hier doen ze dat namelijk nog steeds niet!)
 • op deze leeftijd vinden ze het (nog) interessant om te helpen, dus een emmer en doekje en ja je mooie vloer wordt zeiknat. Het is niet anders…
Kleuters 4-6 jaar
 • alle peuterklusjes hierboven
 • huisdieren eten geven.
 • tafel dekken (en afruimen..)
 • bloemen en planten water geven
Schoolkids 6-10 jaar
 • Alle peuter en kleuter klusjes
 • Kooi van de huisdieren verschonen.
 • Eigen lunch/ontbijt maken (twee boterhammen met chocopasta, soms moet je dat even door de vingers zien..)
 • Bed opmaken en gordijnen openen. (vergeet ook niet te zeggen (steeds weer) lichten uit!)

Het vergt wat energie, hoop geduld en doorzettingsvermogen, maar het gaat je lukken! Geef ze complimentjes, ook al ben je een half uur extra langer bezig om de boel weer recht te trekken. Je moet maar zo denken; komt goed en het is goed voor hun zelfstandigheid en discipline.

Doen jouw kids ook klusjes in huis? En welke klusjes doen ze? Ik ben benieuwd!

15 Comments