alleen buitenspelen
Mijn verhalen,  Uitjes/Tips

Je kind voor het eerst alleen buiten laten spelen

Wanneer laat je kind alleen buitenspelen? Op welke leeftijd? Natuurlijk is dit voor elk kind anders. Maar hoe ga je daarmee om? Ik heb wat handige tips voor je, zodat je kind op een veilige manier buiten kunt laten spelen. Zonder jou…

Ook weer zoiets in de categorie ” je kind loslaten” Wanneer laat je je kind buitenspelen? Mijn oudste dochter was nog net geen vijf jaar toen er een buurjongetje van zes jaar oud voor de deur stond. “Komt Noa buitenspelen?”De eerste keer buitenspelen, zo gaat dat dus..of ze worden opgehaald of ze willen zelf heel graag alleen buiten spelen. Maargoed dat jochie stond dus voor m’n deur. Enigszins overrompeld keek ik het ventje aan. Noa keek stond naast mij en keek mij met grote vragende ogen aan, wachtend totdat ik wat zou zeggen. “Zou je dat willen, Noa?” Ja, knikte ze..dat wou ze wel.

Okay, maar luister eens goed. Je mag alleen in de speeltuin komen en verder niet zei ik tegen haar, terwijl ik haar jas dicht ritste. En blijven jullie dan wel samen vroeg ik aan mijn buurjongetje. En niet met vreemde mensen praten en meegaan he. Hier hadden we het al weleens overgehad. Maar nu was het dan voor echt. Ik kom zo wel eventjes bij je kijken zei ik tegen mijn ineens zo’n grote meisje. En toen liet ik haar alleen voor het eerst buitenspelen. Ik geloof dat ik om de vijf minuten wel even om het hoekje keek om te kijken of het goed ging in de speeltuin.

Het is natuurlijk wel iets. Je kind voor het eerst zonder jou naar buiten. Natuurlijk hebben we het er vaak genoeg met haar overgehad, dat als ze wat ouder is ook zonder papa en mama buiten mag spelen. En dat ze niet in de buurt van het water mag komen, alleen maar in de speeltuin. En natuurlijk nooit met vreemde mensen mee mag gaan. Ook niet als ze een heel lief schattig hondje bij zich hebben. En dit allemaal op een luchtige manier, want het laatste wat je wilt dat je kind angstig wordt…

Hoe bereid je kind en jezelf goed voor op alleen buitenspelen

Bouw het langzaam op. De eerste keer vond ik een kwartier genoeg. Toezicht is ook belangrijk. Om de vijf minuten keek ik wel even om het hoekje om te kijken of alles goed ging.

Wijs duidelijke punten in je wijk aan tot waar je kind mag komen. Bijvoorbeeld “dat paaltje” of “het huis waar die en die woont” of  “tot het einde van de stoep” Hoe duidelijker hoe beter voor je kind. Jonge kinderen hebben weinig gevoel voor gevaar. Spreek daar duidelijk af met je kind waar hij/zij wel of niet mag komen.

Vertel je kind ook dat hij/zij nooit met iemand mag meegaan, dat hij/zij niet in zijn/haar eentje buiten mag spelen en het even moet komen zeggen  als hij/zij bij een vriendje of vriendinnetje thuis gaat spelen. Dit is wat mijn dochter vaak vergat. Handig is om telefoonnummers uit te wisselen met andere moeders in je wijk. De sociale controle is zoiezo fijn als je kind net buiten gaat spelen.

Na een poosje als je kind (en jij) al wat gewend ben, kun je het speelgebied wat uitbreiden. Binnen een veilige omgeving. Bijvoorbeeld rondje om het huis of op de binnenplaats.

Het is moeilijk, maar probeer je angsten opzij te zetten voor je kind.

Natuurlijk is het voor jou als moeder heel spannend als je kind voor het eerst alleen buiten gaat spelen, maar probeer je angsten niet te laten merken aan je kind. Het hoort bij zelfstandigheid en het is belangrijk dat je kind deze stap vol vertrouwen tegemoet kan gaan.

Mag jouw kind al alleen buitenspelen? En zoja ..vond je dat moeilijk als moeder?

18 Comments