Je kind voor het eerst alleen buiten laten spelen

alleen buitenspelen

Wanneer laat je kind alleen buitenspelen? Op welke leeftijd? Natuurlijk is dit voor elk kind anders. Maar hoe ga je daarmee om? Ik heb wat handige tips voor je, zodat je kind op een veilige manier buiten kunt laten spelen. Zonder jou…

Ook weer zoiets in de categorie ” je kind loslaten” Wanneer laat je je kind buitenspelen? Mijn oudste dochter was nog net geen vijf jaar toen er een buurjongetje van zes jaar oud voor de deur stond. “Komt Noa buitenspelen?”De eerste keer buitenspelen, zo gaat dat dus..of ze worden opgehaald of ze willen zelf heel graag alleen buiten spelen. Maargoed dat jochie stond dus voor m’n deur. Enigszins overrompeld keek ik het ventje aan. Noa keek stond naast mij en keek mij met grote vragende ogen aan, wachtend totdat ik wat zou zeggen. “Zou je dat willen, Noa?” Ja, knikte ze..dat wou ze wel.

Okay, maar luister eens goed. Je mag alleen in de speeltuin komen en verder niet zei ik tegen haar, terwijl ik haar jas dicht ritste. En blijven jullie dan wel samen vroeg ik aan mijn buurjongetje. En niet met vreemde mensen praten en meegaan he. Hier hadden we het al weleens overgehad. Maar nu was het dan voor echt. Ik kom zo wel eventjes bij je kijken zei ik tegen mijn ineens zo’n grote meisje. En toen liet ik haar alleen voor het eerst buitenspelen. Ik geloof dat ik om de vijf minuten wel even om het hoekje keek om te kijken of het goed ging in de speeltuin.

Het is natuurlijk wel iets. Je kind voor het eerst zonder jou naar buiten. Natuurlijk hebben we het er vaak genoeg met haar overgehad, dat als ze wat ouder is ook zonder papa en mama buiten mag spelen. En dat ze niet in de buurt van het water mag komen, alleen maar in de speeltuin. En natuurlijk nooit met vreemde mensen mee mag gaan. Ook niet als ze een heel lief schattig hondje bij zich hebben. En dit allemaal op een luchtige manier, want het laatste wat je wilt dat je kind angstig wordt…

Hoe bereid je kind en jezelf goed voor op alleen buitenspelen

Bouw het langzaam op. De eerste keer vond ik een kwartier genoeg. Toezicht is ook belangrijk. Om de vijf minuten keek ik wel even om het hoekje om te kijken of alles goed ging.

Wijs duidelijke punten in je wijk aan tot waar je kind mag komen. Bijvoorbeeld “dat paaltje” of “het huis waar die en die woont” of  “tot het einde van de stoep” Hoe duidelijker hoe beter voor je kind. Jonge kinderen hebben weinig gevoel voor gevaar. Spreek daar duidelijk af met je kind waar hij/zij wel of niet mag komen.

Vertel je kind ook dat hij/zij nooit met iemand mag meegaan, dat hij/zij niet in zijn/haar eentje buiten mag spelen en het even moet komen zeggen  als hij/zij bij een vriendje of vriendinnetje thuis gaat spelen. Dit is wat mijn dochter vaak vergat. Handig is om telefoonnummers uit te wisselen met andere moeders in je wijk. De sociale controle is zoiezo fijn als je kind net buiten gaat spelen.

Na een poosje als je kind (en jij) al wat gewend ben, kun je het speelgebied wat uitbreiden. Binnen een veilige omgeving. Bijvoorbeeld rondje om het huis of op de binnenplaats.

Het is moeilijk, maar probeer je angsten opzij te zetten voor je kind.

Natuurlijk is het voor jou als moeder heel spannend als je kind voor het eerst alleen buiten gaat spelen, maar probeer je angsten niet te laten merken aan je kind. Het hoort bij zelfstandigheid en het is belangrijk dat je kind deze stap vol vertrouwen tegemoet kan gaan.

Mag jouw kind al alleen buitenspelen? En zoja ..vond je dat moeilijk als moeder?

Ook leuk om te lezen.

18 comments

 1. Ik weet nog dat ik ook elke paar minuten buiten keek. Zo spanend vond ik het. Wat ik ook nog heel goed weet, is dat het met de tweede beduidend sneller ging. Ik hield haar echt niet meer binnen. Gelukkig zat de speeltuin zowat aan onze achtertuin vast en was deze volledig omheind! Heel handig!
  Cynthia onlangs geplaatst…Hoe ga ik vandaag de deur uit?My Profile

 2. Super lastig vind ik dit ook!!
  Bij ons in de buurt kan het helaas niet
  Te druk
  Maar bij een vriendin kan het wel en doe ik het ook
  Dood eng hahaha
  Maarja soms moet je ook loslaten 🙂

 3. Ik kan het me niet meer zo hoed herrineren. Ik denk rond hun 5de jaar. Voor de deir heb ik een grote speelplaats omringt door een park. Ik woon op 7hoog. Ik ben dus niet snel beneden. Dat vind ik toch wel eng. Gelukkig zijn er in de zomer altijd veel kinderen en ouders buiten. Ook heb ik duidelijke afspraken met ze gemaakt. In het park is water daar mogen ze niet komen. Mijn oudste is nu 11en zit in de volgende fase. Hij is vaak op pad met zijn vrienden. De bom is toch wel de McDonald’s op het grote winkelcentrum. Daar komt de jeugd samen. En zit mijn zoon nu ook tussen. ?
  Melanie onlangs geplaatst…Bloggen waarom ben ik dat gaan doen.My Profile

 4. Mijn kinderen spelen nog niet buiten alleen. Vind het lastig, aangezien we in een appartementencomplex wonen en ze voor het speeltuintje ook nog een weg over moeten steken. Geen drukke weg, maar wel eentje waar ze mij soms te hard rijden. Gelukkig is de oudste pas vier. Dus heb ik nog eventjes voor hij echt alleen naar buiten wil, hoop ik.
  Marieke onlangs geplaatst…Kinderpraatjes #2My Profile

 5. Ik wil er nog niet aan denken… Wij wonen buitenaf, op de boerderij, dus ze zal hier vooral in de tuin spelen, die is afgesloten. Andere gevaren dan in de woonwijk. Als ze dus bij een vriendinnetje zal blijven spelen, zullen we eerst even moeten uitleggen dat dat anders is dan thuis.
  Voor nu ligt mijn baby nog lekker in de box 😀
  Karin onlangs geplaatst…Voedingsschema baby 7 maanden: onze ervaringMy Profile

 6. Hier inderdaad een vergelijkbare situatie, met een paar net iets oudere meiden die een paar huizen verderop wonen. Gelukkig is het speeltuintje hier bijna recht voor de deur en durf ik onze 4-jarige daar wel alleen te laten spelen… maar als dat niet zo was zou ik het een stuk spannender vinden!

 7. Op dat gebied hebben wij nog wat geluk: we wonen in het laatste huis in een doodlopende straat. Ouderwets op straat voetballen en fietsen is hier dagelijkse kost 🙂 Hier speelden ze dus al vrij jong alleen buiten. Onze eet- en leefkamer kijkt recht op de straat uit en ze weten al vanaf dag 1 tot waar in de straat ze mogen komen en niet verder. En de buren houden mee een oogje in het zeil. Allemaal oudere koppels van wie de kinderen al het huis uit zijn en die vinden die 3 bengels die terug leven in de straat brengen dan weer geweldig 🙂
  Anneke onlangs geplaatst…Grootvaders oude ring krijgt een nieuw leven.My Profile