Een huisdier? Ja of nee? Waarom?
Mijn verhalen

Een huisdier. Ja of nee. Waarom?

Een huisdier. Mam mogen we een poesje, nee dat kan niet want je bent allergisch voor katten en ik ook! Gelukkig een excuus. Mogen we dan een hondje? Nou dat lijkt mij toch niet handig hoor, wie gaat dat beestje dan uitlaten? Ja wij!! Echt hoor mama, echt!! Neejoh geen hondje, wie past er op dat hondje als wij op vakantie gaan? Kunnen we nooit meer weg…

Wat zeg jij nou?

Komt een tijd, periode dat je kind om een huisdier gaat vragen..ze beginnen standaard met; mag ik een hondje, daarna mag ik een poesje, paard, pony etc. Gelukkig zijn we daar niet ingetrapt. Dus dan zijn alle knaagdieren aan de beurt. En ach denk je.. waarom niet. Ik had ze vroeger ook, superleuk een huisdier. En dan ja voordat je het weet, hoor jezelf zeggen; Okay een cavia dan, maar dat betekent dat jullie allebei heel goed voor dat beestje moeten zorgen? Je man kijkt je verbaasd aan van; wat zeg jij nou?!?

inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben we twee (twee!?!) cavia’s, Coco en Sproet. Na lang zeuren zijn we dan toch overstag gegaan. En heus niet omdat we geen nee konden zeggen, maar omdat we ook wel vinden dat een huisdier ook wel positief kan zijn. En ach een cavia is geen hondje dus zo erg is het allemaal niet.

Een paar redenen die wij belangrijk vinden;

Ze leren om ergens voor te zorgen. Binnen de kortste keren weten ze wanneer het diertje gevoerd moet worden en wanneer het water nodig heeft. Iets wat mij meiden van 5 en 10 jaar op deze leeftijd prima zelf kunnen doen.

De zorg voor een huisdier helpt de dames bij het leren van consequenties. Als ze de beestjes niet goed verzorgen, zien ze daar de gevolgen van. Als de cavia’s niet worden gevoerd, gaan ze dood. Als de kooi niet wordt schoongemaakt, gaat de kooi stinken.

Een huisdier is de ideale speelkameraardje voor de meiden. Ze zijn er altijd om te spelen en te knuffelen. Ze zijn nooit chagrijnig, altijd gezellig.  Als er niemand is om mee te spelen, kunnen ze nog altijd met de cavia’s spelen.

Hoe gaat dat in de praktijk:

…Soms worden ze nog weleens vergeten. De meiden zorgen elke ochtend voor voedsel en schoon water, dat moeten ze doen (uit zichzelf) zodra ‘s ochtends beneden zijn. Ik hoor regelmatig gezucht of gekibbel..of kan jij dat niet “effe”doen. Maar toch doen ze het ook heel vaak uit zichzelf. Het hok wordt elke week verschoond door… mijn man. Eigenlijk is dat eigen belang, want als de meiden het moeten doen, duurt het veel te lang en wordt het een rommeltje. En de aandacht voor de beestjes? We moeten heel vaak zeggen, misschien kunnen jullie de cavia’s even uit hun kooi halen? Maar toch spelen ze ook regelmatig met ze, worden ze in een Barbie auto gezet of krijgen ze een heerlijk badje.

Wat is mijn aandeel in dit verhaal…

Nou…ik noem ze stiekem dikke en lompe. (weten die meiden niet) Ik zeur tegen ze omdat ze een rommel maken, rondom hun kooi. De kooi staat lelijk bij mijn interieur. Het is best een flinke kooi, nu hebben we de ruimte daarvoor, maar ik had liever een leuk kastje op die plek gezien. Ze vinden mij best aardig hoor, want ik ben degene van wie ze het meest aan restjes groente, fruit enzo krijgen;)

Mocht je nu ook twijfelen of willen weten wat voor huisdier (of niet) check dan even deze test.

Heb jij een huisdier? Of overweeg je om een huisdiertje te nemen?

22 Comments

 • Melanie

  We hebben nog maar 1 vis. Vorrig jaar mijn allerliefste konijn in moeten laten slapen. We hadden twee Vlaamse reuzen. Als de vis dood is is het klaar met huisdieren voor nu. Ze willen heel graag een hond. Tot we de hond van de buren twee weken te logeer hadden. Toen wisten we allemaal meteen waarom we geen hond willen. Hoe lief ze ook zijn.
  Melanie onlangs geplaatst…Shoplog voor mijn dochter.My Profile

 • Marileen

  Ja zeker
  Wij hebben een hondje Jessy en die hoort helemaal bij ons 🙂
  Gaat overal mee naar toe en de kids zijn gek op haar
  Jessy kwam bij ons als pupje van 8 weken en is even oud als mijn middelste zoon
  Zo leuk om te zien hoe de kids met de hond om gaan en andersom
  Marileen onlangs geplaatst…Shoplog PrimarkMy Profile

 • Cynthia

  Wij hebben 3 katten en een hondje. Het is gewoon zo gelopen. 1 kat werden er 3, omdat ik zo verliefd werd op het ras en de hond kwam hier als hulphond, voor mijn man. Dat had ik er zeer graag voor over. En het klinkt als een dierentuin. Maar Wij zijn erg clean, dus je ruikt ze niet. Succes met de diertjes. X
  Cynthia onlangs geplaatst…Busy Weekend VlogMy Profile

 • Sylvia

  Wij hadden al twee katten en sinds de geboorte allebei beste vriendjes met Zoë.Een kat is inmiddels overleden en Zoë mist haar vriendje heel erg, nu zegt ze af en toe Ollie in hartje hè mama. De andere kat is nu nog hechter met haar zo lief om te zien?.
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week.. #13My Profile

 • Helga Post

  Wij hebben twee katten en daar is weinig werk aan. Ze laten zichzelf uit, dus zijn buiten of liggen te slapen. Het enige wat ik twee keer per dag doe is eten geven. En twee keer per jaar verharen ze zodat ik extra moet stofzuigen. Maar ik heb het er graag voor over want ‘s avonds is het lekker warm als ze allebei op m’n schoot liggen 😉
  Helga Post onlangs geplaatst…Tips voor het wassen van ondergoed | deel 2My Profile

 • MamaPlaneet

  Dikke en lompe hahaha. Geweldig! Ik snap het wel. Zo moeilijk om de kinderen te weigeren om eraan toe te geven is ook zoiets. De mijne zijn nog te jong voor huisdieren. Gelukkig want ik moet er niet aan denken om nog meer taken op mij te moeten nemen als ik heel eerlijk ben. Vroeger, als ik kind had ik een hondje. Ik was 8 toen hij voor mijn ogen door een auto werd overreden. Gevolg, koorts en een onttroostbaar kind. Misschien ben ik daarom ook wat voorzichtiger.

 • Marieke

  Wat een leuke blog! Hier voorlopig iig geen huisdieren. We hadden katten maar die waren jaloers nadat Luca was geboren dus hebben we een ander huis voor ze gevonden. Voorlopig dus even geen huisdieren voor ons.
  Maar wie weet in de toekomst.
  Marieke onlangs geplaatst…Weekendoverzicht #14My Profile

 • Aneta

  Oh man! Dieren in huis, ik zeurde vroeger ook dat ik graag iets levends wilde (mijn moeders woorden) dus kreeg ik ook een cavia. Die leefde niet heel lang meer nadat ik haar boterkoek had gevoerd? Toen kreeg ik een kat! Die was echt leuk. En wat je zegt: je leert als kind echt voor iemand zorgen. Nu ik op mezelf woon, zou ik niet meer zo snel een beestje nemen. Je kan dan niet meer zo snel een weekendje weg.
  Aneta onlangs geplaatst…What happened in….MarchMy Profile

 • Anneke

  Wij hebben hier al een halve dierentuin, vrees ik 😀 Er huppelen hier 2 cavia’s en 1 konijn rond (niet in huis, dat dan weer niet), een hond en een valkparkiet.
  Maar ik wil even hard dieren rondom mij als de kinderen 😉 Ik weet van niet beter en ben altijd opgegroeid tussen de beestjes, ik kan niet zonder ze.
  En voor de koters is het een goed onderdeel van hun opvoeding, vind ik dan weer. Verantwoordelijkheidsgevoel, lief zijn, zorgen voor, …
  Ik heb nu wel al spijt dat ik onze cavia’s niet Dikke en Lompe genoemd heb. Zou heel toepasselijk zijn bij die 2 hier ook 😀
  Anneke onlangs geplaatst…De echte waarde van een mens.My Profile

 • Nathalie

  Zelf ben ik opgegroeid met een kat en verschillende honden… wij hebben zelf thuis een hond en twee hamsters. Tot onze oudste een jaar of twee was hebben we ook katten gehad, helaas was de combinatie niet goed en moesten de katten weg omdat onze dochter flink allergisch bleek te zijn.

  Wij zouden niet zonder huisdieren willen of kunnen, maar we hebben dan ook wel een redelijk goed ‘vangnet’ voor de beesten als we weg gaan.

 • Sheila

  We hebben 2 katten. Mijn schoonouders hebben een hond. Ik vind het zeker goed dat onze zoon leert om te gaan met dieren. Dat is absoluut meegenomen. De katten zijn nu 12 jaar. Ik weet wel dat ik voorlopig echt niet aan dieren moet denken. Honden komen er sowieso nooit in. We houden van reizen en spontaan weekendjes weg gaan. Een oppas vinden voor een hond lijkt me rampzalig. Nu redden we het nog met de katten, omdat diverse buren de huissleutel hebben. Kunnen ze gewoon naar binnen om ze eten te geven.
  Sheila onlangs geplaatst…Een tweede zwangerschap, hoe anders is dat nou?My Profile