honey comb cupcakes
Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

Luchtige cupcakes met honey comb en yoghurt

Cupcakes is in ons gezin toch wel een ding…wij zijn er dol op. En dan niet met die mierzoete glazuur erop of kilo’s fondant maar lekkere luchtige cupcakes, mooi versierd met een lekkere topping. Mijn dochter en ik zijn dan ook altijd bezig om nieuwe recepten te bedenken of bestaande recepten aan te passen naar onze smaak.

Wat is honey comb?

Deze week had ik zin om weer eens wat nieuws te bedenken en ik kwam op het idee om honey comb te verwerken in cupcakes. Honey comb is een lekkere zoete snack. Bestaat uit, anders dat de naam doet vermoeden, uit suiker, baksoda, golden syrup en ik voeg altijd een snufje zout toe om het zoete een beetje te doorbreken. De naam honey comb komt door de vorm van de lekkernij, het lijkt op honinggraat. Je kan de honey comb in meerdere gerechten verwerken. Bijvoorbeeld gekruimeld door ijs of brokken door de gesmolten chocolade te halen, fijngestampt op de yoghurt en als topping over taart of gewoon lekker zo.

Ondanks dat dit geen gezonde snack is mag je best een keer zondigen en nu de vakantie voor de deur staat zou ik het zeker eens proberen in deze cupcake of gewoon zo…..Het is absoluut een leuk gerecht om met kinderen te maken want als de baksoda het mengsel raakt dan borrelt het op en dat vinden kinderen prachtig om te zien.

Allereerst de honey comb want deze moet minimaal 1 uur afkoelen.

Ingrediënten honey comb
  • 200 gr suiker
  • 5 el golden syrup
  • 2 thl baksoda
  • snufje zout
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Plaats in een hoge pan de suiker en de golden syrup en verwarm deze op laag vuur. Laat de suiker goed smelten onder af en toe roeren. Zodra de suiker is gesmolten mag het vuur wat hoger en hou het goed in de gaten. De kleur moet ambergoud zijn en stroperig. Zodra dit gebeurd pan van het vuur en snuf zout erbij en de baksoda, even roeren en mengsel op de bakplaat gieten en afblijven en zo laten drogen.

En dan de cupcakes. Dit recept is voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes

125 gr zelfrijzend bloem
1 thl bakpoeder
100 gr witte bastard suiker
125 gr zachte ongezouten boter
1 volle el Griekse yoghurt
2 eieren
handvol in kleine stukjes gehakte honey comb

Ingrediënten topping:

250 ml slagroom
1 zakje klop’n fix (optioneel)
1 thl witte bastard suiker
naar smaak fijn gehakte honey comb
Oven voorverwarmen op 180 gr.

In grote mengkom de suiker, bloem en bakpoeder mengen. Ik heb een staande mixer maar een handmixer is prima. Dan de boter erbij en niet langer dan 2 min mixen. Dan de eieren en de yoghurt erbij en 1 min mixen. Het beslag moet goed gemengd zijn maar probeer niet te lang te mixen. Met een spatel de honey comb door spatelen.

De vormpjes voor ¾ vullen en in de oven voor ongeveer 20 min. Op een rek laten afkoelen.

…spatel er vervolgens de honey comb in..

Voor de topping de slagroom, suiker en klop’n fix mixen. De slagroom moet luchtig en niet te stijf geklopt zijn. Spatel er vervolgens de honey comb in. In een spuitzak en zodra de cupcakes zijn afgekoeld op de cakjes spuiten en afmaken met nog wat gehakte honey comb.

…Nu zijn je cupcakes met honey comb  klaar om te eten! Eetsmakelijk!

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.

3 Comments