Aziatische gehaktballetjes dressing en salade
Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

Gehaktballetjes op z’n Aziatisch. Compleet met dressing en salade! Favoriet van ons gezin.

Gehaktballetjes, dressing & salade! Sinds mijn dochter 2 jaar is wilt zij al helpen in de keuken en uiteraard alles zelf doen. Sindsdien helpt zij met de blaadjes van de kruiden plukken, groente snijden, roeren en mengen. Ik hoor je denken met 2 jaar al snijden? Ja hoor, bot mes en erbij blijven, zo leren ze het!

Nu wilde zij steeds meer zelf doen en zodra ik maar vroeg of mama moest helpen was haar antwoord altijd “NEE, Sisi zelluf doen”. Tja, wat doe je dan, haar maar laten gaan. Er sneuvelde weleens een ei en zat het browniebeslag meer op de muur dan in de kom. Voor een controlefreak als mij was het vaak tot 10 tellen, nagelbijten en de andere kant opkijken. Maar, oh wat was zij trots als het klaar was!! En gelukkig was samen opruimen na al dat gebak geen enkel probleem.

Heerlijk om samen in de keuken te staan.

En nu? Ja nu ben ik zo blij, papa en mama worden regelmatig getrakteerd op een heerlijk ontbijtje of tussendoortje. Beide kinderen weten ons vaak te verrassen met een mooi gedekte tafel met allemaal lekkers, jammie.

Mijn dochter en ik vinden het heerlijk om samen in de keuken te staan, echt een moeder en dochter momentje. De gerechten die wij maken zijn gebaseerd op de smaak van ons gezin of wij passen bestaande gerechten aan. Gewoon uitproberen, soms een succes en soms helaas niet…ook dat hoort erbij.

Helpen in de keuken.

Zo ook deze Aziatische balletjes, echt een favoriet van ons gezin. Beetje voorbereiden in de keuken en de rest DIY aan tafel, samen. Vooral kinderen vinden dit een leuk gerecht omdat ze zelf hun pakketje kunnen samen stellen en het is toch leuker om zoals mijn dochter dat altijd zei “Zelluf doen!!

Ik gebruik wat producten die misschien niet voor iedereen gangbaar zijn maar alle producten zijn in de supermarkt te vinden of de toko. Daarnaast zal ik op mijn facebookpagina Familiespijs  nog meer ideeën geven voor het gebruik van deze producten. Ik raad iedereen aan om deze smaakmakers eens te proberen.

Het recept bestaat uit 3 delen, de gehaktballetjes, dressing en salade.
Gehaktballetjes op Aziatische wijze..
 • 600 gr kipgehakt (gebruik gerust half om half)
 • 2 lente-ui fijn gesneden
 • 1 teen knoflook fijn geraspt
 • Stukje gember naar smaak ook fijn geraspt
 • 2 eetlepels oestersaus
 • 1 thl sojasaus, liefst lichte sojasaus
 • 1 volle thl bruine suiker (witte suiker mag ook)
 • 1 thl Shoaxing wijn of droge sherry (optioneel, dit haalt de smaak naar boven, maar je mag het weg laten)
 • Paar druppels sesamolie
 • 3 wortels heel fijn gesneden, ik heb er een handige dunschiller voor. Maar anders met een gewone dunschiller de pGehaktballetjes, Aziatische gehaktballetjes, gekruide gehaktballetjes, makkelijk, eenvoudig, lekkereen op schillen en dan in kleine blokjes snijden.

Dit allemaal goed mengen en dan in de koelkast zetten. Even goed koud laten worden dan kan je er beter gehaktballetjes van draaien.

Vervolgens heb je een handvol verse koriander en munt nodig, alleen de blaadjes en 3 little gem, de bladeren hiervan los maken (laat de kinderen hierbij lekker helpen om de blaadjes te plukken en los te maken). Doe alles in leuke schaaltjes en hou even apart.

Dressing
 • 3 eetlepels vissaus
 • 3 eetlepels rijstazijn (witte azijn is ook goed)
 • 2 thl suiker
 • 80 ml water
 • 1 wortel klein gesneden
 • 1 teentje knoflook fijn gesneden
 • Kneepje limoensap
 • 1 chilipeper fijngesneden (optioneel)

Doe het water, de vissaus, azijn en suiker in een pannetje en laat tot de kook komen en kook het 2 min eventjes door. Even laten afkoelen.

Doe de knoflook, peper, wortel en kneepje limoen in een pot en vervolgens de dressing erbij. Deze dressing is in de koelkast max 1 maand houdbaar

Salade
 • 1 komkommer in fijne reepjes snijden ter grootte van een lucifer stokje.
 • 5 wortels in dezelfde grootte snijden of koop een kant en klaar voorgesneden zakje uit de supermarkt
 • Handjevol munt fijn snijden. Doe deze ingrediënten in een kom en meng ze even door.

Voor de dressing van de salade, 1 middelgrote ui in fijne halve maantjes snijden, klein stukje gember fijn snijden, 1 el vissaus, 1 el rijstazijn (witte azijn is ook goed), 1 thl suiker, kneepje limoensap en 2 el plantaardige olie door elkaar mengen en 10 min laten staan. Vervolgens door de salade mengen en ook deze in een mooie schaal doen en even apart houden.

Maak nu kleine gehaktballetjes en bak rondom bruin. Zet nu alles op tafel en de bedoeling is dat je een slablaadje pakt, wat gehaktballetjes erop, beetje kruiden en dan de dressing. De salade kan je er ook op doen of apart bij eten, serveer wat naanbrood erbij en dan lekker SMIKKELEN!!

 

* de smaken van de twee dressings moeten in balans zijn, zoet, zuur en zout

Koken jullie weleens samen met de kinderen? En wat is jullie favoriete gerecht?

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten http://www.facebook.com/familiespijs.

27 Comments