bijgerechten
Door Parveen,  Koken met Familie & Spijs

Lekkere bijgerechten om jouw gerecht wat extra’s te geven

Ik ben dol op bijgerechten….heerlijke kleine gerechten die jouw maaltijd net wat specialer maken. Naast de nodige sausjes, sambals etc. ben ik dol op fruit en groente op zuur. Dit geeft elke gerecht iets extra’s, een frisse noot aan een gerecht.

Lekkere bijgerechten om jouw gerecht wat extra’s te geven.

Net zoals sprinkels, vooral bij vleesgerechten kunnen sprinkels het helemaal afmaken. Bij stoofpotten maken sprinkels het gerecht wat lichter.

Ik heb hier een aantal heerlijke combinaties van groente en fruit op zuur. En heerlijke sprinkels.

Mango, komkommer en rode ui op zuur

Neem 1 nog wat onrijpe mango en snijd deze in reepjes en plaats in een schaal. Snijd de komkommer in schuine repen en de ui in halve maantjes en doe bij de mango. Neem 1 cup rijstazijn, 1 cup lauw water, paar peperkorrels, 1 th korianderzaadjes, 1 th zout, 2 th suiker, fijn gesneden gember naar smaak en 1 laulierblad. Meng dit even goed totdat de suiker en zout zijn opgelost en giet dit over de mango, komkommer en ui. Goed mengen en in een afgesloten pot doen en minstens een paar uur laten staan. In een donkere ruimte dicht houdbaar min 2 weken, geopend in de koelkast min 1 week. Heerlijk bij nasi, bami, taco’s, gebakken rijst en carnitas.

Radijs op zuur.

Neem een bosje radijsjes en snijd deze in plakjes. Verwarm in een pannetje 1 halve cup azijn met 1 cup water, 1 el suiker, 1 th zout, 1 th korianderzaad, 2 pimentballetjes, 1 laurlierblad en wat rasp van een limoen. Zodra het tegen de kook komt van het vuur halen en 30 min laten staan. Zeven en over de radijs gieten en in een afgesloten pot bewaren. Heerlijk bij Aziatische en Oosterse gerechten.

Chilipeper en komkommer op zuur.

Snijd 3 chilipepers in rondjes en verwijder de zaadlijst van de komkommer en snijd in kleine blokjes. Meng in een pot een halve cup rijstazijn met 1 cup lauw water, 1 th zout, 2 th suiker, paar peperbolletjes, 1 teentje gekneusde knoflook, 1 blaadje laulier en fijn gesneden gember naar smaak. Alles mengen bij de chillipeper en komkommer doen en in een afgesloten pot in de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar.

Nu volgen wat heerlijke combinaties van sprinkels:
  • Fijn gesneden lente-ui en chilli peper, heerlijk over spare ribs, kip en gebakken vis.
  • Fijn gesneden lente-ui, chilipeper en korianderblaadjes, heerlijk over gebraden kip, karbonaadjes en zalm.
  • Fijn gesneden komkommer, munt en fijn gesneden gember, heerlijk over lamsvlees, tonijn en gebakken sardientjes.
  • Feta kruimels met munt, heerlijk over taco’s, pulled pork en stoofpotjes.

Ik zou zeggen pimp jouw gerechten eens op met lekkere en frisse groentes en fruit op zuur of heerlijke knapperige sprinkels.

Parveen blogger

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!
Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.