Mijn verhalen

Avondeten en kinderen

blog

Is het avondeten bij jullie ook een hele onderneming?  Elke keer is het de vraag weer wat gaan we nu weer eten, iets wat snel op tafel staat, gezond, lekker en wat het allerbelangrijkst is ; lusten de kinderen het!
Ik vind koken voor kinderen met name het avondeten eigenlijk gewoon verschrikkelijk. Als we een keer chilli con carne eten, dan eet de een wel de bonen en de andere haalt de mais er weer uit.Om er gek van te worden…

De ene eet het liefst “lange” spaghetti en de andere veel liever rijst. De vraag begint na schoolttijd om 15.15. “wat eten we?” Vandaag eten we aardappelen uit de oven. He bah alweeer??” , krijg ik als antwoord.  “Ja alweer” Vaak eten we elke week wel een beetje hetzelfde. Het is altijd spannend om iets heel nieuws uit te proberen. Ik doe het wel, maar vaak zijn het toch de terugkomende gerechten als aardappelen uit de oven, pasta, gekookte aardappels, ovenschotel & soep. De keuze uit groentes is beperkt. De dames vinden broccoli, bloemkool of wortels op zich wel te kanen, gaat niet van harte, maar ze eten het wel. De wortels willen ze uit blik, want verse wortels dat vinden de dames niet lekker.

We eten nooit uit pakjes, zakjes of potjes (behalve dan die worteltjes) dat vinden we gewoon niet lekker. Ik maak de pastasaus zelf, van heel veel groenten en dan met hulp van de keukenmachine, zien de dames niets meer van die paprika’s, wortels en courgettes. Hetzelfde geldt voor de soep, alle groente en hop weer die staafmixer. Zo zorg ik dat de groentes binnenkomen.

Mijn man en ik eten minstens twee keer in de week samen, dan koken we wat we lekker vinden, dan eten we dus later als de meiden op bed liggen. Ook wel lekker rustig!

Vaak kook ik toch ook wel apart. Eten wat de pot schaft, doe ik dus niet altijd aan. Vaak eten we dan een andere groente of een heel ander gerecht.

Tips voor het avondeten please ♥

Aan tafel, hebben we alle trucjes geprobeerd, alle pedagogische en onpedagogische tips hebben we geprobeerd, alle “kindjes uit arme landen verhalen” verteld. De ene keer aan tafel gaat het goed, dan eten ze hun bordjes netjes op, maar de week daarop kan het gewoon zijn dat ze het ineens niet meer lusten. Proeven moeten ze wel altijd, maar het gebeurd maar zelden dat ze zeggen; “mam, wat lekker! Ik neem nog een bordje.”

Uiteindelijk ben ik ook wel op een punt beland, als ze moeilijk doen. “Dat lust ik niet mama” , “dat vind ik niet zo lekker mama” dat ik gewoon antwoord met; “dan eet je het toch lekker niet!” “maar dan ook geen snoepje”

Avondeten bedenken, voorbereiden kan moeilijk zijn voor mama’s.

Avondeten en kinderen hoe doen julllie dat?  Eten ze wat de pot schaft of koken jullie ook wel eens apart? Tips graag

2 Comments

 • Kitty

  Geweldig om te lezen. Ik kook bijna nooit iets anders voor de kids. Ze krijgen weleens komkommer, maar meestal eten ze wat de pot schaft.
  Eten ze heel goed, dan mogen ze zelf een toetje kiezen. Ze krijgen altijd een toetje, normaal een kwark toetje.
  Hier ook bijna geen potje en pakjes.

  • Firma mama

   Haha ja het is ook overal hetzelfde, gelukkig zijn mijn kids dus geen uitzondering, maar ik word er af en toe wel gek van hoor!
   Thx voor je reactie!