Deze Tonijnsalade en Lamsvlees salade zijn heerlijk en maak je in een handomdraai. Ideaal voor een gezellige etentje met familie of vrienden.

Tonijnsalade, eenvoudig te bereiden en snel klaar

Tonijnsalade en lamsvlees salade. Ik vind het heerlijk om voor vrienden en familie te koken en de ene keer vind ik het heerlijk om de hele dag in keuken te staan en de andere keer wil ik makkelijke en snelle gerechten klaar maken zonder in te leveren op smaak en presentatie. Het is dan handig om een aantal smaakmakers in hun huis te hebben en op smaakcombinaties te vertrouwen die altijd goed zijn. Zo is een dressing met honing, mosterd en olijfolie altijd goed, je kan variëren met de zuren bv. citroen of balsamicoazijn. Ook een perfecte combinatie is sinaasappel en oregano met sherryazijn, in een marinade of dressing. En een klassieke combinatie is natuurlijk rozemarijn en knoflook, heerlijk in een marinade voor vlees of lekker meebakken met aardappeltjes.

Mijn combinatie werkt als dipsaus, marinade of dressing. De  sojasaus, sesamolie en limoensap en de rasp is een heerlijke combinatie. Gebruik het ook eens over gestoomde groente of als dipsaus bij gebakken inktvis of sushi.

Deze Tonijnsalade en Lamsvlees salade zijn echt zo heerlijk dat je ze vaker wilt maken. Ze zijn makkelijk en van te voren te bereiden dus kan je jouw tijd besteden aan jouw gasten.
Tonijnsalade met sesamcrackers ( 4 personen)
  • 400/500 gr verse tonijn
  • 1 thl mosterd
  • handvol sesamzaadjes (ik gebruik een combinatie van zwart en wit)
  • sesamolie
  • 4 lente-ui
  • verse korianderblaadje
  • microkruiden (optioneel, ik gebruik vaak een wat pittige variant zoals shiso of tuinkers)
  • halve komkommer
  • wasabi
  • 4 el sojasaus
  • 1 limoen zowel sap als rasp
  • paar druppels sesamolie (zowel voor de dressing als voor het bakken van de tonijn)
  • 1 cup sesamzaadjes voor de crackers (ik gebruik zowel zwart als wit)
  • eiwit van 1 ei

Verwarm de oven op 150 gr.

Maak eerst de sesamcrackers. Klop het eiwit licht op en meng eerst 2 eetlepels met de sesamzaadjes. Kijk of alles plakt en anders nog een beetje eiwit toevoegen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm van het mengsel kleine platte koekjes. In de oven voor ongeveer 7 tot 8 min. Laat ze volledig afkoelen.

Maak vervolgens de dressing voor de Tonijnsalade met de sojasaus, limoensap en rasp en paar druppels van de sesamolie. Blijf proeven, de balans tussen zuur en zout moet perfect zijn.

Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd in fijne blokjes. Snijd de lente-ui fijn en hou alles apart (dit kan je van te voren doen).

Smeer de tonijn in met de mosterd en rol vervolgens in de sesamzaadjes. Verwarm een pan met een el olie en paar druppels van de sesamolie. Schroei de tonijn goed aan alle kanten dicht. Laat even rusten.

Snijd de Tonijn in plakjes en drapper op een 1 groot bord of op meerdere kleine borden. Stop tussen de Tonijn wat van de crackers en strooi de komkommer en lente- ui erover. Dan wat van de dressing en vervolgens de koriander en overige kruiden. Serveer nog wat van de dressing apart bij met een beetje wasabi. Zo eenvoudig en snel maak jij een heerlijke Tonijnsalade!

Je kunt de Tonijnsalade van tevoren maken.

Varieer ook eens met zalm of garnalen (deze wel gaar bakken).

Lamsvlees salade (voor 4 personen)
  • 400 gr lamsfilet (vervangbaar door biefstuk)
  • 1 komkommer
  • julienne gesneden wortel
  • stuk gember (naar smaak)
  • 2 tenen knoflook
  • verse korianderblaadjes
  • 3 lente-ui
  • 1 thl korianderpoeder (optioneel)
  • 1 thl gedroogde rozemarijn (optioneel)
  • goede snuf zout en peper
  • paar druppels sesamolie
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 limoen, zowel de sap als de rasp
Dressing

Maak eerst de dressing met de sojasaus, sesamolie en limoensap en de rasp. Blijf proeven ook hier moet de balans perfect zijn.

Haal de zaadlijst uit de komkommer en snijd in fijne reepjes, julienne. De gember, knoflook en lente-ui fijn snijden. Hou alles even apart. (Dit kan je allemaal van te voren doen)

Meng de korianderpoeder, rozemarijn en peper en zout. Vet het vlees in met een beetje olie en rol in de kruiden. Zet een pan op hoog vuur en schroei het vlees aan alle kanten goed aan. Laat het vervolgens 5 min rusten voordat je het aansnijdt.

Pak een groot bord. Snijd het vlees in dunnen plakken en verdeel over het bord. Van een hoogte eerst de komkommer, dan de wortel en de overige ingrediënten over het vlees strooien. Dan de dressing over sprenkelen en afmaken met de korianderblaadjes. Ook deze salade kun je weer van tevoren maken.

De Lamsvlees salade is heerlijk met naanbrood!

Gebruik inplaats van de wortel  ook eens fijn gesneden radijs en gebruik de bladeren als slablad onder het vlees of taugé als variatie.

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.

Ook leuk om te lezen.

2 comments