Homemade sambal: een pittige met vleugje munt en een heerlijke zoetige chilijam sambal

In ons gezin zijn wij gek op pittig eten, onze kinderen wat minder dus maak ik altijd zelf sambal. Het geeft een gerecht net dat beetje extra.

Niet alle pepers hebben dezelfde smaken.

Nu denken mensen dat sambals altijd heet zijn en dat alle pepers hetzelfde smaken maar dat is absoluut niet zo. Je heb verschillende soorten sambal en bijna elke peper heeft een andere smaak. Zo zijn kleine chilipepers heter en scherper dan hun grote broer. Rode Surinamers pepers zijn meer heet dan scherp en zo  is elke peper uniek. Ook het verwerken ervan kan op verschillende manieren. Chilipeper is heerlijk om fijn te snijden en over een gerecht te strooien. Surinaamse peper is weer lekker in een sambal of al fijngesneden in een gerecht te verwerken.

Deze twee sambals zijn uiterste. De ene pittig, fris en vleugje munt en de ander een perfecte combinatie van zout, zuur en zoet. De pittige is heerlijk bij roti, rijstgerechten en wraps. Terwijl de chilijam lekker is als dipsaus of in groentewokschotel met broccoli of heerlijk bij een snitzel (of ben ik dat alleen hahaha). De chilijam kan je ook aanmaken met een kneepje limoensap en fijngesneden komkommer en is heerlijk bij maiskoekjes en viskoekjes.

Sambal met een vleugje munt
  • 2 Surinaamse rode peper
  • halve rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • gember naar smaak
  • peper en zout
  • 2 eetlepels ciderazijn (witte azijn is ook prima)
  • 1 eetlepel suiker
  • blaadjes van 2 takjes munt
  • rasp van een halve limoen
  • neutrale olie

Alles in een keuken machine behalve de olie. Alles goed fijn malen. In een potje en dan de olie erover tot het onder staat. Ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.

De lekkerste homemade sambal maak je zelf. Chilijam

Chilijam
  • 4 grote chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • stuk gember
  • halve rode ui
  • 2 eetlepel vissaus
  • 3/4 cup lichtbruine suiker
  • 1/4 cup rijstazijn (witte azijn is ook prima)
  • paar druppels sesamolie
  • 2 eetlepels olie

De chilipeper, ui, knoflook en gember in de keukenmachine fijnmalen. De sesamolie en olie verwarmen in de pan. Mengsel erbij en op laag vuur bakken tot het geurt en wat zachter is, duurt ongeveer 5 min. Dan de vissaus, suiker en azijn erbij. Laten koken tot het stroperig is. In potje in de koelkast 4 weken houdbaar.

Geniet maar gebruik met mate 😉

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.

Ook leuk om te lezen.

5 comments