Zelfgemaakte pasta met heerlijke bolognese

Pasta bolognese zelfgemaakt, homemade

Wat een leuke week is het geweest. Wel druk maar leuk. 2 kookworkshops gegeven op de school van mijn kinderen. Nog nooit gedaan maar ik vond het echt een leuke ervaring. Deze week ook de avondvierdaagse en ook al liep mijn vriend met mijn zoon was het wel haasten allemaal. Snelle en makkelijke maaltijden.
Na zo een week kijk ik er weer naar uit om wat uitgebreider te koken en uitgebreider betekent absoluut niet moeilijk maar wel meer tijd besteden in de keuken. En als het effe kan samen met Sienna.

Zelfgemaakte pasta met bolognese

Ik maak dan of Surinaams of zelf pasta. En dit keer is het pasta geworden. En soms maakt Sienna de saus. Haar eigen creatie, spinazie met spekjes, uitje en knoflook en lekker parmezaanse kaas en basilicum. Maar deze keer is het lang gekookte bolognesesaus geworden.
Het recept is niet geheel van mijzelf maar heb wel wat dingen eigen gemaakt. Het recept komt van Matt Preston en mijn aanvulling hierop is de korst van parmezaanse kaas, de wijn wat meer inkoken, minder citroensap erbij en wat basilicumblaadjes.
Het pasta recept is na veel proberen mijn favoriete recept geworden en is een recept van Jamie Oliver maar ook die heb ik een klein beetje aangepast en dan met name de hoeveelheid eieren.
Dus als je een keer tijd heb zou ik  het zeker proberen!

Allereerst het recept voor de pasta:

  • 150 gr bloem
  • 50 gr semolina (fijn griesmeel)
  • 2 eieren  en 1 eidooier maar hou het eiwit apart
  • Snufje zout

Als je het met de hand wilt maken dan maak je een hoopje van de bloem en maak een kuil in het midden. Strooi over de rand het griesmeel en zout. Breek de 2 eieren in de kuil en de eidooier. Nu even klutsen met een vork en steeds wat van het bloem meenemen als alles licht gemengd is ga je kneden. Dit duurt ongeveer 10 min. Als het deeg nog wat te droog is doe je handen dan even in het eiwit en dan weer kneden. Het moet een mooi soepel deeg zijn. Maak er een bal van en wikkel in plasticfolie en laat rusten in de koelkast tot gebruik. Min 30 minuten.

Je kan het deeg ook in de keukenmachine maken. Alles in de machine, aanzetten en als alles is gemengd eruit halen en er een bal van maken en wikkelen in plasticfolie en in de koelkast.

Recept voor de saus:

Ik maak altijd veel saus omdat ik het invries voor een volgende keer. Ook gebruik ik het voor lasagne of doe er bonen erbij voor in taco’s of burritos.

  • 1 kilo gehakt
  • Klontje boter
  • Olijfolie
  • 2 middelgrote wortels fijngesneden
  • 2 uien
  • 4 plakjes bacon fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 tenen knoflook fijn gesneden
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 citroen
  • 500 ml rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • Scheut worcestersaus (optioneel)
  • 2 blikken gepelde tomatenblokjes
  • 500 ml bouillon
  • Zout naar smaak
  • Geraspte parmezaanse kaas naar smaak
  • Stuk korst van de parmazaanse kaas
  • Handjevol basilicumblaadjes
Hoe bereid je het

Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en verwarm de boter en olijfolie. Vervolgens de groentes en spek erbij en deze even bakken tot ze glazig en zacht worden. Dan basterdsuiker erbij even roeren. Vervolgens de knoflook en tomatenpuree erdoor scheppen en nog paar min laten bakken. Plaats vervolgens in een kom.

Vuur hoger draaien en het gehakt rul bakken. Daarna ook in de kom scheppen.

Blus de pan af met de wijn en laat tot 1/3 inkoken. Ondertussen 4 reepjes van de citroenschil schillen  (alleen het geel , zonder wit). Vervolgens het vlees, de groentes, laurierblad, flinke scheut worcestersaus, citroenschil, tomaat, boullion, kneepje citroensap en korst van de parmazaan erbij. Aan de kook brengen en dan zonder deksel op laag vuur 3 uur zacht laten koken tot de saus mooi dik en glanzend is (Indien er te weinig vocht in de pan zit wat water toevoegen). Dan handjevol basilicumblaadjes erbij en vuur uit draaien. Proef even of er nog wat zout of citroensap bij moet.

De pasta kan je door een pasta machine halen of dun rollen en zelf snijden.

Pasta koken, afgieten en dan terug op het vuur en dan paar goeie lepels van de saus door scheppen.  Op borden met nog wat fijn gesneden basilicum en geraspte kaas. En ik zou zeggen eet smakelijk!!

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten http://www.facebook.com/familiespijs.

Ook leuk om te lezen.

20 comments

  1. Heerlijk! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet zelf pasta heb gemaakt. Heb ik momenteel ook niet echt de ruimte voor in mijn keukentje, maar ga ik zeker nog eens doen. Leuk dat je de kost van de Parmezaan gebruikt. Die vries ik altijd in om inderdaad ook in sauzen te gooien.
    Je Bolognese ziet er lekker uit, helaas heb ik al een onovertroffen recept waar ik niet meer van afwijk. 😉
    Sandra onlangs geplaatst…Zelfgemaakte tomatensalsa met rode ui en korianderMy Profile

    1. Gewoon een keer proberen. Ik maak vaak dubbel zoveel deeg want is perfect om in te vriezen. In de koelkast laten ontdooien en je heb weer verse pastadeeg.

    1. Dan zou ik het zeker een keer maken! Je kan de gehakt ook vervangen met courgette, maak dan eerst de saus en laatste 30/45 de courgette toevoegen. Of cannellinibonen toevoegen, is ook erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge