Lekker en eenvoudig gerecht: noedelgerecht met tamarinde en kip

Vorige week heb ik jullie een heerlijk recept gegeven voor vis met tamarinde. Nu dacht ik, tamarinde is geen gangbaar product dus deze week nog een recept met tamarinde.

Wat is tamarinde het hoe smaakt het?

De tamarinde boom produceert peulen en van de pulp van deze peulen wordt tamarinde gemaakt en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. De pasta wordt zo gebruikt maar is ook een bestanddeel in verschillende sauzen zoals worcestersaus. Hoe smaakt tamarinde? Tamarinde heeft een zurige smaak en kan daarom ook wel vervangen worden door limoen of citroen, maar het geeft dan toch een net iets andere smaak. Het geeft umami smaak, heerlijk hartig en onbeschrijfbaar. Dus ik zou zeggen koop eens een potje en probeer het bv in een wokschotel, curry of viskoekjes! Het is langhoudbaar in de koelkast.

Deze week gebruik ik het in een noedelgerecht, een soort pad thai maar dan met kip. Wij zijn in dit huis gek op pasta en noedels en dit gerecht is dan ook snel 1 van onze favoriete geworden. Het is ontzettend lekker maar ook simpel om te maken want het gaat allemaal in 1 pan en er is bijna geen snijwerk zoals in vele wokschotels of ingewikkelde marinades.

Pad Thai maar dan even anders:
  • 300 gr kippengehakt
  • platte dikke rijstnoedels
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1/2 th gedroogde chiliflakes
  • 2 el vissaus
  • 2 el tamarinde
  • 1 el chilisaus
  • 1 el lichtbruine bastardsuiker of palmsuiker
  • 2 eieren opgeklopt
  • 1 el gedroogde garnalen (de rest kan je invriezen en doe het eens door je bami of gebakken rijst)
  • handvol gehakte pinda’s
  • 4 lente ui in reepjes gesneden
  • klein bakje verse tauge
  • handjevol korinader
  • partjes limoen
Bereidingswijze:

Kook water en laat de noedels gaar koken en dan afgieten en afspoelen met koud water en evt wat olie erdoor zodat het niet plakt. Ik doe meestal sesamolie maar gewone olie is ook goed. Hou even apart.

Meng de vissaus, tamarinde, chilisaus en suiker door elkaar.

Alternatieven als je geen tamarinde in huis heb. De smaak van tamarinde

Verwarm olie in een wok en laat goed heet worden en roerbak het kippengehakt rondom bruin, voeg de lente ui, knoflook en chiliflakes toe en bak even tot het geurt. Schuif het gehakt in de pan even opzij en voeg dan het ei toe en laat even stollen en roer het dan door het gehakt. Voeg vervolgens de marinade toe en bak even.

Noedels met tamarinde. Hoe smaakt tamarinde

Voeg dan de garnalen, tauge, pinda’s (hou een beetje apart) en koriander (hou wat blaadjes apart) toe en verwarm alles door en dan de noedels erbij en alles goed mengen en verwarmen.

Noedels met tamarinde, de smaak van tamarinde

Verdeel het over kommetjes afmaken met nog wat pinda’s, koriander, chiliflakes en serveer met een partje limoen.

Eet smakelijk!!

Ook leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge