Basisrecept voor een goede cupcake. Tips, trucs & diverse combinaties voor een heerlijke cupcake

Basisrecept cupcake, cupcakes

Basisrecept voor een goede cupcake. Een van de eerste dingen die ik leerde te maken waren cupcakes, heerlijke kleine cakejes met verschillende smaken en toppings. Ik ben begonnen ben de standaard cupcake, vanille en vanuit daar steeds meer smaakcombinaties proberen en vooral het versieren is het leukst. Nu ben ik geen ster in versieren maar ik vind het wel leuk om verschillende en verrassende toppings te bedenken. Samen met mijn dochter zijn wij altijd bezig om nieuwe smaakcombinaties te bedenken. Zo hebben wij laatst een cupcake bedacht met limoengras en citroen, heerlijk fris. Een andere combinatie is tijm met aardbeien, een verrassende combinatie. En zo kan je eindeloos variëren, dat vind ik juist zo leuk aan cupcakes, naast dat ze lekker zijn en ontzettend cute, kan je er al je creativiteit in kwijt.

Begin met een goed basisrecept. 

Naast dit alles is het ontzettend leuk om met kinderen te doen. Cupcakes zijn vrij makkelijk en kinderen kunnen helemaal los gaan op het versieren. Ik heb vaak cupcakes gebakken met vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen, maar ook veel gemaakt voor feestjes, zo heb ik aflopen verjaardag van de kinderen inplaats van een taart allemaal verschillende cupcakes gemaakt. Ook als activiteit op een kinderfeestje is het ontzettend leuk. Ze vinden het zo leuk om te versieren en tegenwoordig kan je overal leuke versieringen kopen. En zelf maken is nog leuker.

Zolang je een goed basisrecept heb is het leuk om eindeloos variëren.
Basisrecept voor een perfecte cupcake:
  • 125 gr zelfrijzend bloem
  • 125 gr zachte ongezouten boter
  • 125 gr suiker
  • 2 th vanille
  • 3 el melk
  • 2 eieren

Alles mengen en verdelen over een bakblik bekleed met cupcake houders. Uit dit basisrecept krijg je 12 cupcakes.

Een aantal tips bij het bakken van goede cupcakes:
  • Zorg dat je alles bij de hand heb, ik heb al mijn bakspullen in een handige trolley  zo heb ik alles bij elkaar.

  • Zorg dat je producten op kamertemperatuur zijn. Vooral mascarpone, zure room en dat soort dingen. Dit zorgt ervoor dat wanneer je het klopt  het heel glad en luchtig wordt.
  • Klop altijd eerst je mascarpone of roomkaas voordat je er iets anders bij doet.
  • Gebruik altijd ongezouten boter, tenzij er iets anders staat in het recept.
  • Meng eerst je droge ingrediënten en dan pas de natte ingrediënten erdoor, klop vooral niet te lang anders zakken de cupcakes in tijdens het bakken of ze worden droog.
  • Vervang melk eens door karnemelk of yoghurt voor een luchtige cupcake.
  • Laat de cupcakes met de ovendeur open even afkoelen, dan zakken ze minder in.
  • Voor meer rijzing voeg dan een 1/4 th bakpoeder of baksoda toe.
  • Cupcakes voor het versieren altijd helemaal laten afkoelen.
  • Klop harde ingrediënten zoals fruit, chocolade, noten enz met spatel door het beslag en niet te lang.
  • Spuitzakken zijn handig om de cupcakes te versieren.
  • Om de cupcakes even groot te houden gebruik ik een ouderwetse ijsschep om de muffin houders te vullen.
  • Het is handig om cup afmetingen en maatlepels te hebben.

Tja en nu moest ik kiezen welke cupcake recepten ik moest plaatsen want ze zijn allemaal zo lekker maar uiteindelijk samen met Sienna toch gekozen en ik hoop dat jullie ze net zo lekker gaan vinden als wij.

Hazelnoot met chocolade cupecake en een topping van slagroom en gezouten karamel.
  • 30 gr chocolade
  • hand vol hazelnoten
  • 125  gr zelfrijzend bloem
  • 125 gr ongezouten zachte boter
  • 125 witte bastard suiker
  • 1/4 th baksoda
  • 3 el karnemelk
  • 2 eieren
Topping:
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klop ’n fix
  • stukje chocolade
  • handje vol hele hazelnoot
  • paar el gezouten karamel Dit kan je kopen of zelf maken)

De oven verwarmen op 180 gr.

De hazelnoot en chocolade fijnmalen. Alle droge ingrediënten bij elkaar en het chocolade en hazelnoot mengsel bijvoegen en even mengen. De boter even loskloppen en dan de droge ingrediënten toevoegen en even kloppen. Vervolgens de eieren erbij en de melk. Nog even kloppen en dan de vormpjes vullen en ongeveer 20 min in de oven.

Voor de topping de slagroom met de klop ’n fix lobbig kloppen. Met een spatel naar smaak de gezouten karamel bij mengen. Op de afgekoelde cupcakes spuiten en afmaken met de hele hazelnoot en wat geraspte chocolade.

Frambozen en citroen cupcakes
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr ongezouten zachte boter
  • 125 gr witte bastard suiker
  • 2 eieren
  • 1/4 th baksoda
  • 3 eetlepels karnemelk
  • rasp van 1 citroen
  • 2 el gepureerde frambozen gezeefd
Topping
  • 30 gr ongezouten zachte boter
  • 100 gr roomkaas
  • citroensap naar smaak
  • poedersuiker naar smaak
  • 1 el gepureerde frambozen gezeefd
  • handjevol verse frambozen
  • wat blaadjes munt

Frambozen en citroen cupcakes

Verwarm de oven op 180 gr.

Boter even los kloppen en dan de droge ingrediënten erbij en even kloppen. Dan de eieren en karnemelk erbij en nog even kloppen. Met een spatel de rasp en frambozen erdoor spatelen, niet te lang mengen, het is mooi als je slierten van de frambozen door het beslag ziet. Vormpjes vullen en ongeveer 20 min in de oven.

Voor de topping eerst de roomkaas kloppen en dan de boter, poedersuiker en citroensap erbij. Goed kloppen. Met een spatel de gepureerde frambozen door spatelen. De afgekoelde cupcakes versieren en afmaken met de hele frambozen en muntblaadjes en evt wat geraspte citroen.

Popcorn en gezouten karamel cupcakes
  • 140 gr boter in blokjes
  • 65 gr witte bastard suiker
  • 60 gr bruine bastardsuiker (liefst de donkere)
  • snufje zout
  • 125 gr zelfrijzend bloem
  • 1/4 th baksoda
  • 2 eieren
  • 1 1/2 el melk
Popcorn cupcake, basisrecept
Popcorn en gezouten karamel cupcakes
Voor de topping
  • 150 gr ongezouten zachte boter
  • poedersuiker naar smaak (maar zorg wel dat de boter stijf wordt)
  • paar el gezouten karamel
  • gezouten popcorn
  • snufje zout (liefst zeezout)

verwarm de oven op 180 gr.

Smelt 100 gr boter al roerend in een pannetje op matig vuur en wacht tot het goudbruin is. Laat de boter afkoelen tot het smeerbaar is. Roer af en toe even door. Klop de suikers goed door elkaar en voeg dan de droge ingrediënten toe en klop dit ook even. Voeg een snufje zout toe en klop weer even. Voeg de verhitte boter, eieren en de overgebleven boter toe en alles mengen. Voeg dan de melk toe en alles nog even kloppen. Vul de vormpjes en bak ze in ongeveer 20 min gaar. Laat ze volledig afkoelen.

Voor de topping de boter ongeveer 4 tot 5 min kloppen, tot het bleek en glad is. Voeg de poedersuiker bij (ik raad aan om het eerst te zeven) en een snufje zout. Voeg dan geleidelijk de karamel toe terwijl je blijft kloppen en klop nog 3 min totdat alles goed gemengd is. Versier de cupcakes en maak af met popcorn en nog wat gezouten karamel.

Gebruik mijn basisrecept voor de cupcakes, dan kan er bijna niks meer fout gaan. Ik zou zeggen ga lekker zelf of samen aan de slag en ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Beste basisrecept cupcakes

Ik ben Parveen, vriendin van Raymond, moeder van Kyan van 11 en Sienna van 9. Samen met 3 katten vormen wij een gezellig en soms wat chaotisch gezin. Mijn passie is koken en kook ik graag voor familie en vrienden. Mijn manier om hen welkom te heten en ze te verwennen. Daarnaast praat en schrijf ik graag over eten. Ik wil mensen laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn maar juist leuk. Dat koken snel en lekker is zonder pakjes en zakjes. Wij zijn sinds een paar jaar anders met voeding bezig, bewuster. Geen dure producten of ingrediënten die nauwelijks te vinden zijn, maar gewoon vers en natuurlijk. Ook dit wil ik graag aan mensen overdragen en laten zien en vooral laten proeven hoe lekker dit is. Laat je inspireren door mijn gerechten en ga vooral zelf aan de slag en geniet ervan want dat is het GENIETEN!!

Ik ben druk bezig met een internetpagina, boordevol heerlijke recepten, tips en weetjes. Maar voor nu heb ik een facebookpagina met allemaal lekkere recepten.

Ook leuk om te lezen.

17 comments

  1. Leuke tips, ik maak eigenlijk alleen cupcakes wanneer de jongens trakteren ops school, ik vind dieet popcorn ook erg leuk.

  2. Top tips, deze had ik gisteren moeten lezen ,we moesten cupcakes maken voor de school van mijn zoontje. Niet echt ene ster er in, maar het zag er wel soort van ok uit gelukkig.